Tussen US$ 5 en 7 miljoen beschikbaar hoofdbureau politie
25 Aug, 11:27
foto
Minister Riad Nurmohamed van OW (rechts) op veldbezoek bij het onafgebouwde hoofdbureau van politie aan de Gemenelandsweg. (Foto's: René Gompers)


Er is ruim US$ 7 miljoen uitgetrokken om het niet afgebouwde hoofdbureau van politie te slopen en een nieuwe neer te zetten. Als er uitbreidingen zijn, zal er meer geld beschikbaar worden gesteld. Dit heeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) meegedeeld tijdens een veldbezoek aan het bouwsel. Verschillende rapporten, de meest recente is van 2020, hebben aangegeven dat het bouwwerk niet voldoet aan bepaalde standaarden maar wel afgebouwd kan worden met behoorlijk wat aanpassingen en verbeteringen. Tijdens een persconferentie donderdag, is benadrukt waarom de overheid toch voor het slopen en een nieuwbouw heeft gekozen.

De persconferentie is gehouden in het RGD gebouw, pal naast het te slopen bouwwerk. Enkele deskundigen hebben de conclusies van verschillende onafhankelijke rapporten gepresenteerd. De conclusies zijn min of meer hetzelfde: Er is niet gebouwd volgens de standaarden, afbouwen is mogelijk maar daarvoor is er heel veel werk vereist. Ingenieur Tommy Mungra van AAC, de ontwerper van het gebouw, schat dat het slopen van het gebouw een half miljoen Amerikaanse dollar gaat kosten. Afbouwen, met alle aanpassingen in acht genomen, zou volgens hem 6 miljoen euro kosten. Er is al ruim 3 miljoen euro aan het gebouw besteed, geld uit de ontwikkelingshulp uit Nederland.

Presidentieel adviseur Pertapsing Goerdajal benadrukt de punten die de regering in acht heeft genomen bij het besluit om het gebouw te slopen. Veiligheid, de politie moet veilig werken en zich geen zorgen maken over een onveilige werkruimte. Duurzaamheid; afbouwen garandeert geen duurzaamheid. Het gebouw grondig onderzoeken zal duur zijn en veel tijd in beslag nemen. Budget: afbouwen zoals hij daar staat gaat mogelijk meer kosten dan beraamd omdat gaandeweg naast het verbouwen er meer mankementen zich kunnen gaan manifesteren. Aansprakelijkheid: een aannemer kan moeilijk aansprakelijk gesteld worden als zaken fout gaan als hij werkt aan het gebouw.


Op de persconferentie en het veldbezoek is aangegeven wat er allemaal mis is aan het bouwsel. Zo is er geen ruimte voor liften, de vloeren van de verdiepingen deugen niet, een deel is zelfs ingestort. Er zou geen rekening gehouden zijn met  het aansluiten van de afvoer op de bestaande riolering want de vloer is te hoog. Het fundament zou ook niet diep genoeg zijn, slechts een meter in de grond. Er is nog veel meer mis volgens de rapporten. "Er is gerommeld in het project, het is slordig werk waarbij alle partijen die een rol hadden hun rol niet hebben vervult," vat Nurmohamed samen. "Het is veel erger. Je gaat rillen als je de onderzoeksrapporten leest. Men is met gebrekkige tekeningen gestart en de aannemer bouwt ook zo, dan is dit het resultaat. Daar begon het grootste probleem al."

Het budget voor het slopen en het nieuwe gebouw is tussen de US$ 5 en 7 miljoen, geeft de bewindsman aan.  "Dus dat betekent er komt hier geen hyper de lux ding van 20 of 50 miljoen dollar," benadrukt hij. "De regering heeft een budget vrijgemaakt binnen de mogelijkheden. Het bedrag is tussen de US$ 5 en 7 miljoen. Dat hebben wij ter beschikking hebben. Dat is inclusief consultant, slopen, bouw, volledige inrichting."

Volgens Mungra zou het gebouw bestendig zijn tegen aanvallen met explosieven en zouden er twee landingsplekken voor helikopters kunnen staan. Nurmohamed: "Op basis hiervan kan ik je gelijk zeggen: absoluut niet. Als dat de intentie was dan hadden de berekeningen en de fundering er anders uitgezien. Als dat de wens was… akkoord, dan zou dat moeten komen. Daarom starten we met een beperkt budget. Als het KPS over 5 jaar zegt dat ze wil uitbreiden met een platform…er is genoeg terrein hier. Dan zien we wel."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May