Vliegverkeer dreigt opnieuw dupe van actie te worden
24 Aug, 00:33
foto
Synoptische plotmodellen voor landobservatie.


Opnieuw dreigt het vliegverkeer in ons land ontregeld te worden. De Meteorologische Werknemers Organisatie en wel het Synop (surface synoptic observation) personeel verricht sinds 21 augustus geen diensten meer op zon- en feestdagen. Dat betekent dat de toren die afhankelijk is van de weersinformatie van deze dienst, deze gegevens vanaf dit weekend dus niet meer krijgt. De gegevens van de meteodienst zijn essentieel voor het begeleiden van het vliegverkeer.

De observaties van Synop worden in een synop code vastgelegd door het getrainde personeel met de nodige automatische weerstations. Momenteel zijn de weerstations buiten werking. De synop code berichten die bestaan uit cijfers, worden in het AMHS (Aeronautical Meteorological Handling System is een systeem met software bestemd voor alleen code berichten)- systeem in klare taal verzonden naar een databank in Brazilië en worden van daaruit verder verspreid naar de internationale data site, zodat de berichten door iedere luchtvaartmaatschappij kunnen worden gebruikt, als zij in de vliegzone van Suriname zijn.

De Algemene Ledenvergadering van de Meteorologische Werknemers Organisatie heeft op 21 augustus het besluit genomen om niet te werken op zon- en feestdagen. De reden is een achterstand van langer dan twee jaar in tegoeden voor zon- en feestdagen, reisrekening/verblijfkosten en shiftpremie. Glen Swamipersad, voorzitter van de Meteorologische Werknemers Organisatie, zegt aan Starnieuws dat hij herhaaldelijk aan de bel heeft getrokken bij de verschillende instanties. "Nu wordt er gevraagd naar documenten, terwijl de toelages al langer dan 50 jaren worden uitbetaald," stelt de verbolgen voorzitter.

Wij moeten steeds aanhoren dat er geen beschikkingen zijn voor de toelages die moeten worden uitbetaald, vertelt hij. Het gaat zijn petje te boven dat er na een halve eeuw wordt gevraagd naar documenten. In elk geval hebben de werknemers besloten om hun werkrooster aan te passen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May