India schrijft historie, ruimtevaartuig Chandrayaan-3 landt op de maan
23 Aug, 10:33
foto
Pure opluchting en opwinding in de controlekamer bij het landen van de Chandrayaan3 op de zuidpool van de maan. (Foto: ISRO)


Een Indiaas ruimtevaartuig is woensdag op de maan geland in een missie die als cruciaal wordt beschouwd voor de verkenning van de maan en de positie van India als ruimtemacht, slechts enkele dagen nadat een soortgelijke Russische lander was neergestort.

"Dit is een overwinningskreet van een nieuw India", zei premier Narendra Modi, die met de Indiase vlag zwaaide terwijl hij naar de landing keek vanuit Zuid-Afrika, waar hij de BRICS-top bijwoont.

Wetenschappers en functionarissen klapten, juichten en omhelsden elkaar toen het ruimtevaartuig landde en terwijl de regering nu investeringen in particuliere ruimtevaartlanceringen en aanverwante op satellieten gebaseerde bedrijven wil stimuleren.

"India staat op de maan", zei S. Somanath, hoofd van de Indian Space Research Organization (ISRO) toen het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 op de zuidpool van de maan landde.

Dit was de tweede poging van India om een ruimtevaartuig op de maan te landen en komt minder dan een week nadat de Russische Luna-25-missie mislukte. Mensen in het hele land zaten aan televisieschermen gekluisterd en zeiden gebeden toen het ruimtevaartuig het oppervlak naderde.

Chandrayaan betekent 'maanvoertuig' in het Hindi en Sanskriet. In 2019 zette ISRO's Chandrayaan-2-missie met succes een orbiter in, maar de lander stortte neer.

De Chandrayaan-3 zal naar verwachting twee weken functioneel blijven en een reeks experimenten uitvoeren, waaronder een spectrometeranalyse van de minerale samenstelling van het maanoppervlak.

Ruw terrein maakt een landing op de zuidpool moeilijk, en een eerste landing is historisch. Het ijs in de regio zou brandstof, zuurstof en drinkwater kunnen leveren voor toekomstige missies.

"Een landing op de zuidpool (van de maan) zou India feitelijk in staat stellen te onderzoeken of er waterijs op de maan is. En dit is erg belangrijk voor cumulatieve gegevens en wetenschap over de geologie van de maan", zegt Carla Filotico, een partner. en managing director bij adviesbureau SpaceTec Partners.

De verwachtingen vóór de landing waren koortsachtig, met krantenkoppen in Indiase kranten en nieuwszenders die aftelden naar de landing.

Er werd gebeden in gebedshuizen in het hele land, en schoolkinderen zwaaiden met de Indiase driekleur terwijl ze wachtten op live-vertoningen van de landing.

Kinderen verzamelden zich aan de oevers van de rivier de Ganga, die door hindoes als heilig wordt beschouwd, om te bidden voor een veilige landing, en op verschillende plaatsen boden moskeeën gebeden aan.

In een Sikh-tempel, bekend als een gurduwara, in de hoofdstad New Delhi, sprak minister van Petroleum Hardeep Singh Puri ook gebeden uit voor Chandrayaan. “Niet alleen op economisch gebied, maar India boekt ook wetenschappelijke en technologische vooruitgang”, vertelde Puri aan verslaggevers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May