Tropische storm Franklin treft Haïti, Dominicaanse Republiek
23 Aug, 06:45
foto
Een satellietbeeld toont tropische storm Franklin die het eiland Hispaniola nadert, waar Haïti en de Dominicaanse Republiek zich bevinden. (Foto NOAA via AP)


De autoriteiten hebben inwoners van Haïti en de Dominicaanse Republiek gewaarschuwd voor mogelijke aardverschuivingen en overstromingen nu de tropische storm Franklin nadert. Verwacht werd dat de storm woensdag aan land zou komen aan de zuidkant van Hispaniola, het eiland dat door de twee landen wordt gedeeld, zei het Amerikaanse National Hurricane Center dinsdag in een advies.

Het zou in beide landen zware regenval van 25 cm kunnen veroorzaken, aldus het agentschap, terwijl in sommige gebieden zelfs 38 cm kan vallen.

Franklin bracht windsnelheden tot 85 kilometer per uur met zich mee toen hij dinsdag door het Caribisch gebied trok en er werd verwacht dat hij dezelfde kracht zou behouden als hij richting Hispaniola trok.

De storm is van bijzonder belang voor Haïti, waar de slechte infrastructuur de impact van overstromingen, aardverschuivingen en andere rampen vergroot. In 2016 verwoestte de orkaan Matthew het land, waarbij naar schatting 546 mensen om het leven kwamen en 1,4 miljoen anderen humanitaire hulp nodig hadden.

Zelfs minder zware stormen zijn verwoestend gebleken voor het land, dat kampt met een hele reeks politieke, volksgezondheids- en veiligheidscrises. De situatie heeft ertoe geleid dat duizenden mensen intern ontheemd zijn geraakt en dat overheidsinstanties grotendeels in wanorde zijn geraakt.

In juni kwamen minstens 42 mensen om door overstromingen als gevolg van hevige regenval in Haïti.

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zei Jerome Jean-Pierre, die koude frisdranken uit een kruiwagen verkoopt, dat hij op de radio over Franklin hoorde en van plan was binnen te blijven. Hij zei dat hij hoopte dat de storm Haïti niet zou treffen zoals orkaan Matthew deed.

"Dat was echt verschrikkelijk", vertelde Jean-Pierre (46), aan persbureau Associated Press. "Ik zag veel mensen wegspoelen."

Van Franklin wordt voorspeld dat hij een orkaan zou worden nadat hij Hispaniola was gepasseerd. Verwacht wordt dat het ruige bergachtige terrein in de Dominicaanse Republiek de storm enigszins zal verzwakken.

Verwacht wordt dat Franklin ongeveer een dag boven het eiland zou blijven hangen voordat hij donderdag naar de Atlantische Oceaan zou verhuizen.

In de Dominicaanse Republiek zeiden functionarissen dat ze dinsdagmiddag scholen, overheidsgebouwen en bedrijven zouden sluiten en donderdag weer zouden openen.

Bijna de helft van de 31 provincies van de Dominicaanse Republiek stond onder rood alarm toen de storm naderde.

Het ministerie van Openbare Werken, Openbare Voorzieningen en Digitale Economie maakte bekend dat het 3.000 werknemers naar 14 provincies had gestuurd om zich voor te bereiden op Franklin. De regering zei dat de dammen van het land de zware regenval moeten kunnen weerstaan, omdat het waterpeil momenteel laag is.

Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) worden dit jaar tussen 14 en 21 genoemde stormen voorspeld voor het Atlantische orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november.

Op 10 augustus heeft het agentschap zijn prognose bijgewerkt van 'bijna normaal' naar 'boven normaal'.

Van de voorspelde stormen zouden er zes tot elf orkanen kunnen worden, waarvan er twee tot vijf mogelijk grote orkanen zouden kunnen worden, aldus NOAA.

Franklin is de zevende Atlantische storm van het seizoen die het tropische stormniveau bereikt.

Er werd volgens de dienst ook verwacht dat Puerto Rico ongeveer 10 cm regen zou krijgen terwijl Franklin door het gebied trok, terwijl tropische stormomstandigheden ook mogelijk waren op de Turks- en Caicoseilanden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May