Tropische storm Harold komt aan land in Texas
23 Aug, 00:56
foto
Een satellietbeeld van Storm Harold boven Texas. (Beeld via Reuters)


Tropische storm Harold is aan land gekomen op de zuidoostkust van Texas, waardoor er nog meer zware regenval en harde wind naar het zuiden van de VS komt. Dinsdag waren er meerdere waarschuwingen voor plotselinge overstromingen en tornado's van kracht, die naar verwachting tot in de middag zouden aanhouden.

Ambtenaren van de National Weather Service voorspellen in sommige regio's 2,5 tot 7,6 cm neerslag in minder dan een uur.

De zondvloed in Texas komt een dag nadat historische hoeveelheden regen delen van het zuidwesten van de VS hebben overstroomd.

Californië en Nevada zijn dinsdag begonnen met opruimen nadat delen van beide deelstaten historische hoeveelheden regen hebben gezien van Storm Hilary, die wijdverbreide overstromingen veroorzaakte, samen met modderstromen, neergehaalde elektriciteitsleidingen en vastzittende auto's.

De National Weather Service (NWS) volgt ook twee extra tropische stormen die westwaarts richting de VS trekken.

Dinsdag kwam tropische storm Harold aan land op Padre Island in Texas in de Golf van Mexico.

Er zijn waarschuwingen voor tropische stormen afgegeven vanaf de rivier de Rio Grande – langs de zuidelijke grens van de deelstaat – tot ongeveer 400 kilometer ten noorden, tot aan de gemeenschap van Port O'Connor.

Voor meer dan een miljoen mensen in de staat Lone Star zijn waarschuwingen voor tropische stormen afgegeven. Verspreide gevallen van plotselinge overstromingen zullen mogelijk zijn, waarschuwde de NWS.

Windsnelheden bereikten tot 80 km/u, wat de NWS ertoe aanzette een tornadowaarschuwing af te geven voor provincies in zuid-centraal Texas. Bewoners daar zijn door ambtenaren gewaarschuwd om binnen te blijven omdat "rondvliegend puin gevaarlijk zal zijn".

Dinsdagmiddag was er in sommige provincies in het zuidoosten van Texas 5 tot 12 cm regen gevallen, terwijl in sommige afgelegen gebieden tot 15 cm werd voorspeld.

Tot en met dinsdagmiddag zijn er in Zuid-Texas enkele tornado's mogelijk.

Verwacht wordt dat de storm regen, wind en hagel verder landinwaarts zal blijven voeren terwijl hij westwaarts door het hete en droge landschap van Texas trekt.

Terwijl de Texanen de zondvloed te verduren krijgen, hebben weerambtenaren gewaarschuwd voor nog een tropische storm – tropische storm Franklin – die momenteel zo’n 370 kilometer ten oosten van de kust van de Dominicaanse Republikeinse kust ligt.

Er wordt voorspeld dat er vanaf woensdag tot 15 cm regen van Franklin zal vallen in Puerto Rico.

De impact van de klimaatverandering op de frequentie van stormen is nog steeds onduidelijk, maar we weten dat de hogere oppervlaktetemperaturen van het zeewater de lucht erboven verwarmen en meer energie beschikbaar maken om orkanen, cyclonen en tyfonen aan te drijven. Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk intenser zijn bij extremere regenval.

De wereld is sinds het begin van het industriële tijdperk al met ongeveer 1,1 graden Celsius opgewarmd en de temperaturen zullen blijven stijgen tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot sterk terugdringen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May