Zuid-Californië ruimt op na doortocht storm Hilary
22 Aug, 10:52
foto
Bewoners worden gered in een bulldozer na zware regenval van de tropische storm Hilary in Cathedral City, Californië. (Foto: AFP)


Teams werkten om wegen, gebouwen en bewoners van verzorgingshuizen uit de modder te graven in een brede strook van de woestijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten, toen de eerste tropische storm in 84 jaar die Zuid-Californië trof naar het noorden trok, wat leidde tot overstromingswachten en waarschuwingen in een half dozijn deelstaten.

Het National Hurricane Center in Miami zei maandag dat de tropische storm Hilary veel van zijn kracht had verloren op weg naar de Rocky Mountains, maar waarschuwde dat in delen van de regio "aanhoudende levensbedreigende en plaatselijk catastrofale overstromingen" werden verwacht.

Voorspellers zeiden dat de dreiging voor overstromingen in deelstaten verder naar het noorden op maandag het hoogst was in een groot deel van Zuidoost-Oregon tot in de west-centrale bergen van Idaho, met mogelijke onweersbuien en plaatselijke stortregens op dinsdag.

Toen Hilary naar het oosten trok, naar de naburige deelstaat Nevada, werden overstromingen gemeld, viel de stroom uit en werd een bevel tot koken van water uitgevaardigd voor ongeveer 400 huishoudens in het Mount Charleston-gebied, waar de enige in- en uitweg was weggespoeld. Het gebied ligt ongeveer 64 kilometer ten westen van Las Vegas.

Hilary sloeg voor het eerst als een orkaan in op het dorre schiereiland Baja California in Mexico, met één dode en wijdverbreide overstromingen tot gevolg voordat het een tropische storm werd. Tot nu toe zijn er in Californië geen doden, ernstige verwondingen of extreme schade gemeld, hoewel ambtenaren waarschuwden dat er risico's blijven bestaan, vooral in de bergachtige streken waar de natte heuvels modderstromen kunnen veroorzaken.

Hilary is de nieuwste potentieel klimaatgerelateerde ramp die grote schade aanrichtte in de VS, Canada en Mexico. Het Hawaïaanse eiland Maui is nog steeds aan het bijkomen van een brand die meer dan 100 mensen het leven kostte, waardoor het de dodelijkste bosbrand in de VS in meer dan een eeuw is. Brandweerlieden in Canada strijden tegen het slechtste brandseizoen ooit in dat land.

Hilary verbrijzelde dagelijkse regenrecords in San Diego en dumpte waarschijnlijk het equivalent van een heel jaar in Death Valley National Park, waardoor het park voor onbepaalde tijd moest worden gesloten en ongeveer 400 mensen achterbleven in Furnace Creek, Stovepipe Wells en Panamint Springs totdat de wegen begaanbaar konden worden gemaakt, zeiden parkambtenaren.

Een omgevallen boom ligt over twee auto's na de tropische storm Hilary in Sun Valley, Californië. (Foto: Reuters)

In september 1939 raasde voor het laatst een tropische storm over Californië, waarbij treinrails uit elkaar werden gescheurd, huizen van hun fundamenten werden gescheurd en veel boten kapseisden. Bijna 100 mensen werden gedood op het land en op zee.

Zuid-Texas bereidde zich ook voor op de komst van een apart tropisch systeem dat naar verwachting de broodnodige regen zou brengen, maar ook mogelijke overstromingen. Het National Hurricane Center zei dat tropische stormen dinsdag vroeg in de kustgebieden zouden kunnen aankomen, ook in de buurt van de grens tussen de VS en Mexico, waar sommige bewoners ter voorbereiding zandzakken pakten.

In het Caribisch gebied woedde de tropische storm Franklin maandag in de buurt van Haïti en de Dominicaanse Republiek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May