Suriname wordt één groot kiesdistrict bij komende verkiezing
22 Aug, 00:00
foto
De zetelverdeling per district, zoals vervat in artikel 9 van de Kiesregeling valt weg bij de komende verkiezingen. Dit artikel is niet meer in werking.


Suriname wordt één groot kiesdistrict bij de komende verkiezingen. Het districtenstelsel met tien kiesdistricten komt weg te vallen. Ook de verplichting om twee jaar in een ressort te wonen voorafgaand aan de verkiezingen, zal niet meer geldig zijn. De fractieleiders Asis Gajadien (VHP), Rabin Parmessar (NDP), Obed Kanapé (ABOP/PL), Gregory Rusland (NPS) en Ronny Asabina (BEP) hebben gisteren formeel een initiatiefvoorstel ingediend voor de wijziging van de Kiesregeling. Ook is een voorstel ingediend voor minimale wijziging van de grondwet. Dit is noodzakelijk omdat de Kiesregeling wordt aangepast.

Op 5 augustus 2022 heeft het Constitutioneel Hof de artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling in strijd met de grondwet en internationale verdragen verklaard. Artikel 9, dat buiten werking is, gaat over de verdeling van het land in 10 kiesdistricten en aantal zetels (zie foto).

In het initiatiefvoorstel is een nieuw artikel 9 opgenomen, dat luidt:
1. De Nationale Assemblee bestaat uit 51 leden die worden gekozen op grond van algemene, vrije en geheime verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeursstemmen.

2. Personen, die zich kandidaat hebben gesteld ter verkiezing tot afgevaardigde naar De Nationale Assemblee moeten gedurende twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen ingezetene van Suriname zijn en twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen de Surinaamse nationaliteit bezitten.

3. Bij iedere verkiezing worden de kiezerslijsten gehanteerd, welke ten minste negen (9) maanden voor de verkiezingen is vastgesteld, goedgekeurd en gepubliceerd conform het bepaalde in artikel 1d.
4. De grenzen van het kiesdistrict en de wijze van vastlegging zijn in artikel 24 geregeld.

Artikel 24
In artikel 24 stond: voor de verkiezing van de leden van De Nationale Assemblee Suriname wordt verdeeld in kiesdistricten, waarvan de grenzen samenvallen met de grenzen van de geldende districtsindeling.

- Voor de verkiezing van de leden van de Ressortraden worden de districten in ressorten verdeeld waarvan de grenzen bij afzonderlijk decreet worden vastgesteld.

In het initiatiefvoorstel is opgenomen in het nieuwe artikel 24.
1. Voor de verkiezingen van de leden van De Nationale Assemblee wordt het aantal kiesdistricten vastgesteld op 1 (één), waarvan de grenzen samenvallen met de landsgrenzen.
2. Voor de verkiezing van de leden van de Ressortraden worden de districten in ressorten verdeeld waarvan de grenzen bij afzonderlijk decreet worden vastgesteld, zoals bepaald in artikel 26 lid 1.

Grondwet
De wijzigingsvoorstellen van de grondwet zijn minimaal.
Artikel 61 komt te luiden:
1. De Nationale Assemblee bestaat uit 51 leden die op grond van algemene, vrije en geheime verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen worden gekozen.
2. Personen, die zich kandidaat hebben gesteld ter verkiezing tot afgevaardigde naar De Nationale Assemblee moeten in de Republiek Suriname wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf aldaar hebben en wel gedurende twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen.

Artikel 162 dat gaat over de verkiezing van ressortraden wordt ook gewijzigd. Vóór de wijziging werd de volgorde van de gekozen ressortraadsleden bepaald naar de rangorde der hoofdelijk verworven stemmen en worden hierdoor alle beschikbare zetels in de ressortraad toegekend.
Thans worden de leden van de ressortraden gekozen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May