Ecuadorianen wijzen olieboringen in Amazone af
22 Aug, 02:57
foto
Inwoners van Waorani wonen een evenement bij om een 'ja'-stem te promoten in een referendum over het niet winnen van olie in Quito, Ecuador. (Foto: AP)


De Ecuadorianen stemden tegen het boren naar olie in een beschermd gebied van de Amazone, een belangrijke beslissing die de staatsoliemaatschappij verplicht om haar activiteiten te beëindigen in een regio waar twee ongecontacteerde stammen leven en die een hotspot van biodiversiteit is.

Yasuni National Park wordt bewoond door de Tagaeri en Taromenani, die in zelfisolatie leven. In 1989 werd het door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, ook bekend als UNESCO, aangewezen als wereldbiosfeerreservaat. Met een oppervlakte van meer dan 1 miljoen hectare, heeft het 610 soorten vogels, 139 soorten amfibieën en 121 soorten reptielen. Minstens drie soorten zijn endemisch.

Met meer dan 90% van de stemmen geteld aan het begin van maandag, wezen ongeveer zes op de tien Ecuadoranen de olie-exploratie in blok 43, gelegen in Yasuni, af.

De uitkomst betekent een flinke klap voor de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso, die pleitte voor olieboringen en beweerde dat de inkomsten ervan cruciaal zijn voor de economie van het land. Staatsoliemaatschappij Petroecuador zal de komende maanden zijn activiteiten moeten ontmantelen.

Het referendum vond plaats naast de presidentsverkiezingen, die zullen worden beslist in een tweede ronde tussen de linkse kandidaat Luisa González en de rechtse mededinger Daniel Noboa. Het land ervaart politieke onrust na de moord op een van de kandidaten, Fernando Villavicencio.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May