Spanje wint zijn eerste WK-kampioenschap voor dames
20 Aug, 09:35
De Spaanse linksachter Olga Carmona viert feest na het scoren van het enige doelpunt in de finale tegen de Engelsen. (Foto: AP)

De overwinning voor Spanje in slechts zijn derde WK-optreden verhinderde dat de Lionesses - de regerende Europese kampioenen - de trofee voor het eerst sinds 1966 terug naar Engeland brachten. Het Engelse herenteam won dat jaar het enige WK van het land.

Spanje won op een doelpunt van Olga Carmona in de 29e minuut. De linksback scoorde in back-to-back WK-wedstrijden voor Spanje, dat een toernooi-beste 18 doelpunten heeft in dit WK. Carmona werd pas de zevende speler in de toernooigeschiedenis die scoorde in zowel de halve finales als de finale.

Spanje is trouwens het eerste team in de geschiedenis van het damesvoetbal dat regerend WK-kampioen is bij onder-17, onder-20 en senioren.

Spanje, dat vorig jaar bijna muiterij had toen 15 spelers het nationale team verlieten, was het agressievere team in de finale en zette de hele wedstrijd onder druk.

De nederlaag van Engeland was de eerste dit toernooi voor coach Sarina Wiegman, die eind 2021 werd aangenomen als de eerste niet-Britse manager van het team. Het was ook de tweede opeenvolgende nederlaag van Wiegman in de finale.

Ze is de enige coach in de geschiedenis van het toernooi die twee landen naar de finale heeft gebracht; Wiegman was bondscoach van Nederland toen Oranje in 2019 met 2-0 verloor van de Verenigde Staten.

De finale garandeerde een eerste winnaar van de Wereldbeker Dames, aangezien noch Spanje noch Engeland ooit de trofee hadden gehesen.

Het Spaanse damesteam dat zijn eerste WK-voetbal trofee mee naar huis neemt. (Getty Images)

De Spaanse tienerster Salma Paralluelo kreeg  laat in de tweede helft een gele kaart na een botsing met de Engelse verdediger Alex Greenwood.

De twee kwamen in botsing en Greenwood leek tegen het hoofd te zijn geslagen door een hoge knie van Paralluelo naar haar hoofd. De botsing veroorzaakte een bloeding en werd het spel onderbroken toen Engeland een schoon tenue het veld op bracht dat Greenwood kon aantrekken. Ze hervatte het spel met een enorm wit verband om haar hoofd gewikkeld.

De Engelse doelman Mary Earps weerhield Spanje ervan een indrukwekkende voorsprong te nemen in de finale van het WK vrouwenvoetbal toen ze een strafschop van Jenni Hermoso redde.

De poging van Hermoso in de 69e minuut kwam nadat Keira Walsh was opgeroepen voor een handbalovertreding. De straf werd opgelegd na een VAR-review.

De verbeterde aanval van de Engelsen in de tweede helft was een uitstel voor de Engelse doelman Mary Earps, die de hele tijd op de proef werd gesteld en vroeg in de tweede helft opnieuw een enorme redding moest maken.

Aitanna Bonmatti vuurde in de 51e minuut een schot af van buiten het strafschopgebied. De bal werd een beetje van richting veranderd en Earps moest zich aanpassen om de bal weg te sturen van de hoek van het net.

Het begon een golf van actie, want twee minuten later hakte Lauren Hemp de linkerflank af en passte de bal naar Lauren James, maar James misplaatste haar pass en schonk Spanje een inworp.

In de volgende minuut had Chloe Kelly een uitstekende voorzet van de rechtervleugel naar Hemp bij de achterpaal. Hennep loste haar schot rakelings langs het Spaanse net. Kelly en James waren wissels in de tweede helft.

Hemp kreeg even later een gele kaart voor een late tackle op Salma Paralluelo.

De Engelse spelmaker Lauren James werd aan het begin van de tweede helft gewisseld in de finale van de Wereldbeker Dames met een 1-0 voorsprong voor Spanje.

James zat voor de start op de bank na haar schorsing van twee wedstrijden wegens het trappen op een Nigeriaanse speler in de ronde van 16. James kwam in de wedstrijd samen met Chloe Kelly in wat een vier-back set leek te zijn voor Engeland.

Spanje wisselde niet.

Spanje nam een 1-0 voorsprong op Engeland voor de pauze van de Women's World Cup-finale op zondag.

Spanje ging in de 29e minuut met 1-0 omhoog door een stevige treffer van Olga Carmona. De linksback heeft gescoord in opeenvolgende WK-wedstrijden voor Spanje, dat dit WK de 18 beste doelpunten van het toernooi heeft gemaakt.

Spanje heeft als eerste gescoord in vier van zijn WK-duels.

Hoewel beide teams vroege scoringskansen kregen, was Spanje de agressor in de eerste helft.

La Roja domineerde het balbezit en Aitanna Bonmatti schoot een vrije trap binnen in de 36e minuut die de Engelse aanvoerder Millie Bright wegschoot. Maar het gaf Irene Paredes een kans die de verdediger niet kon omzetten met haar schot.

Tiener-supersub Salma Paralluelo, voor het eerst dit toernooi in de basisopstelling, scoorde toen bijna op de helft, maar haar schot was centimeters naast het doel.