Telesur zegt koers van SRD 32,71 voor de US$ te hanteren
18 Aug, 00:56
foto
De leiding van staatsbedrijf Telesur heeft donderdag een presentatie gehouden voor de president over bezuinigingsplannen van het bedrijf. (Foto: Kabinet van de President)


Telesur-directeur Mike Antonius heeft in een presentatie aan president Chan Santokhi uitgelegd dat het bedrijf een wisselkoers van SRD 32,71 voor de US-dollar hanteert sinds februari, terwijl de koers nu al op SRD 38 zit. Hierdoor wordt de hele samenleving tegemoetgekomen, want de tarieven zouden in principe veel hoger moeten liggen. Op verzoek vanuit de regering om efficiënter te werken en het bestedingspatroon van alle parastatale bedrijven te hervormen, hebben de directie en de raad van commissarissen van Telesur op donderdag een presentatie verzorgd aan de president over het bezuinigingsplan van het bedrijf. 

Antonius heeft de stappen uitgelegd die het bedrijf momenteel onderneemt om op verschillende gebieden te bezuinigen en waar de efficiëntie verhoogd kan worden. Tegelijkertijd heeft hij aangegeven welke behoefte er bestaat aan uitbreiding van breedband telecommunicatiediensten. 80% van de Telesur-masten is reeds voorzien van breedband LTE- mobielinternet met snelheden die variëren tussen de 50 en 100 megabit per seconde (Mbps). Tevens wordt er landelijk Fiber to the Home (FttH) oftewel glasvezel tot aan huis uitgerold. Dit project moet volgens Antonius in november zijn afgerond, bericht de Communicatiedienst Suriname.

Het is een enorme uitdaging om met de huidige koers welke gehanteerd wordt voor de diensten, de operaties in stand te houden, benadrukte Antonius. Vanaf februari 2023 wordt de koers van de Centrale Bank niet meer gevolgd voor de diensten.

President Santokhi is ingenomen met de uitbreidingsplannen van de communicatiediensten van het bedrijf. Iedere burger moet volgens het staatshoofd gebruik kunnen maken van internet en telecommunicatiediensten. Hij haalde ook het project van gratis internet op de scholen aan, dat nog verder uitgevoerd moet worden. Het staatshoofd onderkent de uitdagingen van het bedrijf als het gaat om het koersverschil en de bijdrage aan de staatskas. 

De president vroeg aan de leiding van het bedrijf om toch te kijken naar mogelijkheden om de kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen voor wat betreft de tarieven voor het gebruik van internet. “Wat kunnen we doen voor de samenleving. Welke zijn de mogelijkheden van het bedrijf en wat zal de impact zijn op het bedrijf als er iets voor de samenleving wordt gedaan”, vroeg de president.
Het bedrijf zal zich buigen over de vragen en andere voorstellen van de president en komt over drie weken met de regering weer bijeen om de mogelijkheden verder te bespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May