Centrale Bank: Grotere couperes kostenbesparend en efficiënter
18 Aug, 00:04
foto
Het aantal biljetten in omloop neemt in 2020 een enorme sprong. (Bron: CBvS)


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt dat onder andere macro-economische ontwikkelingen, de inflatie, de geldontwaarding en de grotere vraag naar chartaal geld, haar noodzaken tot de uitgifte van grotere coupures. Vanaf het eerste kwartaal volgend jaar zullen er ook biljetten van SRD 200 en SRD 500 in omloop worden gebracht.

Het is de taak van de CBvS om te zorgen voor de chartale geldomloop en de goede werking van het binnenlands en buitenlands betalingsverkeer te bevorderen. Het publiek werd op gegeven moment geconfronteerd met onvoldoende bediening via de ATM's. Ook de verwerking van biljetten is op dit moment enorm arbeidsintensief, zegt de Bank.  

Ofschoon er sinds 2005 een gestage groei is geweest van het aantal bankbiljetten in omloop, is er een enorme sprong geweest vanaf 2019; bijna 25 miljoen nieuwe biljetten werden in omloop gebracht. Tussen 2021 en 2022 is er weer zo'n 10 miljoen aan bankbiljetten in de samenleving gepompt. Er zijn op dit moment bijna 90 miljoen bankbiljetten in omloop.

In 2005 was de waarde van de biljetten die in omloop waren zo'n 300 miljoen SRD. Anno 2022 is dat zes miljard SRD. Uit een presentatie van de Centrale Bank vandaag blijkt dat door de jaren heen, steeds meer van de grotere coupures - SRD 50 en SRD 100 - in omloop zijn gebracht. De grootste stijgingen zijn van 2019 tot en met 2022.

Met de introductie van de grotere coupures - SRD 200 en SRD 500- zegt de Bank dat de afwikkeling van grote contante transacties efficiënter kan geschieden. En kan het bedrijfsleven met minder bankbiljetten transacties afwikkelen. Er wordt kluisruimte bespaard en er is minder transportvolume. Verder worden tijd en kosten bespaard bij het sorteren van bankbiljetten, somt de CBvS de voordelen van de grotere coupures op.

Bij de ATM's zal er volgens de Bank nu een lagere slijtage zijn, waardoor er minder defecte of ontregelde geldautomaten zullen zijn. Er zal sprake zijn van snellere afwikkeling van transacties bij geldautomaten door kleinere hoeveelheden bankbiljetten. En bespaart de CBvS behoorlijk in drukkosten van bankbiljetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May