Dodental explosie Dominicaanse Republiek gestegen tot 25
17 Aug, 02:54
foto
Rook stijgt op na een explosie in een gebouw, in San Cristobal in de Dominicaanse Republiek. (Videostill via Reuters)


Het dodental na de explosie van maandag nabij de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is gestegen tot 25, zei persbureau AFP woensdag in een rapport, onder verwijzing naar lokale hulpdiensten.

Na de explosie in een bedrijf in San Cristobal, zo'n 23 km van de hoofdstad Santo Domingo, had de nationale gezondheidsdienst gezegd dat onder de eerste slachtoffers een baby van vier maanden oud was.

Wat de ontploffing in het winkelgebied van de stad heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. De rook van de explosie en de branden die daardoor ontstonden, waren nog vele uren daarna over de stad te zien.

Volgens de nationale gezondheidsdienst is het tol van 11 gestegen tot 25, inclusief de lichamen die uit het wrak zijn geborgen en mensen die later in het ziekenhuis zijn overleden, aldus AFP adjunct-directeur van de civiele bescherming, Delfin Antonio Rodriguez.

De explosie raasde maandagmiddag door de stad, aan de zuidwestelijke rand van de hoofdstad Santo Domingo.

De exacte bron is nog niet vastgesteld. Onder de verwoeste gebouwen bevinden zich een ijzerhandel, een dierenkliniek en een kunststoffabriek.

Ondertussen onderzoeken de autoriteiten wat de explosie zou kunnen hebben veroorzaakt en beloven ze hard op te treden tegen elk bedrijf dat zich mogelijk niet aan de regels heeft gehouden.

Ito Bisonó, minister van Industrie en Handel, vertelde verslaggevers dat ambtenaren al hebben vastgesteld dat er geen tanks van welk type dan ook in het gebied waren, eraan toevoegend dat hij wacht op autoriteiten om te onderzoeken wat er is gebeurd.

"Het was van grote omvang", zei hij over de explosie. Bisonó sprak in een kathedraal in San Cristobal waar woensdag een dienst werd gehouden voor degenen die stierven, waarbij rouwenden grotendeels in het wit gekleed het gebouw vulden.

Méndez, zei dinsdag laat op een persconferentie dat als een niet-geïdentificeerde fabriek illegaal zou werken, zoals sommige bewoners beweerden, het onderzoek daar licht op zou werpen. "Of er sprake is van enige vorm van schuld of niet, het onderzoek zal dat uitwijzen", zei hij. "We zullen juridische stappen ondernemen."

Ten minste 59 mensen raakten gewond bij de ontploffing, die plaatsvond in een druk commercieel gebied in het centrum van de stad,  en die vier gebouwen verwoestte en negen andere beschadigde. Meer dan 30 mensen blijven in het ziekenhuis met onder meer fracturen, brandwonden en ademhalingsproblemen. Ook zijn twee brandweerlieden  behandeld voor het inademen van rook.

Meer dan 30 ambulances en zo'n 500 personeelsleden, waaronder reddingswerkers en ambtenaren, reageerden op het incident.

Er hing nog steeds giftige rook boven de plaats van de explosie, terwijl gezondheidsfunctionarissen mensen aanspoorden om gezichtsmaskers te dragen.

San Cristobal, de geboorteplaats van dictator Rafael Trujillo, was bijna 23 jaar geleden de plaats van een nieuwe explosie. In oktober 2000 explodeerde een wapendepot, waarbij minstens twee mensen om het leven kwamen en meer dan twintig anderen gewond raakten, waardoor de autoriteiten gedwongen werden duizenden te evacueren.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May