Verontrustende ontwikkelingen en ondoordachte uitspraken
16 Aug, 16:34
foto


Zoals enige tijd geleden door president Santokhi publiekelijk is aangekondigd, is zijn regering inmiddels in de tweede helft van de toegemeten speeltijd beland en staan er grootse plannen en projecten op stapel, om Suriname tot ontwikkeling te brengen.

Echter, de samenleving wordt nog steeds in het ongewisse gelaten over concrete aanvliegroutes en plannen van aanpak, om de gestelde doelen te realiseren, alsook om de bij de overheid, parastatale bedrijven en ook voor de veelheid aan presidentiele commissies binnengehaalde favoritisten en partijsympatisanten, die benedenmaats presteren, af te vloeien. Zonder deskundig kader – de juiste man/vrouw op de juiste plaats- loopt de wedstrijd van de regering Santokhi beslist groot risico om zonder winst te eindigen!

Uiteraard staat het eenieder vrij om ambities te hebben, voor welke functie dan ook, voor zover hij/zij over de juiste competenties beschikt om de geambieerde functie te vervullen. Vanaf de onafhankelijkheid, zijn we helaas met een ontwikkeling geconfronteerd, waarbij niet de juiste, integere, capabele en vooral competente personen op diverse en vooral vitale posten worden geplaatst, maar grotendeels partijloyalisten en personen, die op de partijtoppers lijken, worden geaccomodeerd; de betreffende personen schieten vaak ernstig te kort in gedegen opleiding, visie, zelfreflectie en houden zelden de eer aan zichzelf, waardoor de ontwikkeling van ons land, ondanks alle potentie en natuurlijke hulpbronnen, blijft sukkelen en met heel veel moeite zichtbare resultaten boekt.

President, er is geen tijd en ruimte meer voor mooie woorden en beloftes; zet uw woorden met voortvarendheid om in daden, want de burgers zijn radeloos en het spoor bijster!

Ongenuanceerde uitspraken
De gezegde 'bij God en in Suriname is alles mogelijk', zal dezer dagen zeker bij velen zijn opgekomen, na het horen van de direct en indirect intimiderende toespraken, tijdens de viering van 133 jaar Javaanse immigratie te Nieuw Amsterdam; vele doden zullen zich in hun graf hebben gekeerd. Terwijl Suriname in een sociaal, financieel en economisch deplorable situatie verkeert, wordt de samenleving regelmatig geconfronteerd met allerhande stoere en  ongeoorloofde uitspraken, van partijtoppers van ook regeringspartijen, waarbij de meest recente ongenuanceerde tot intimiderende uitspraken van vicepresident (vp), Ronnie Brunswijk, het algemeen aanvaardbare te boven is gegaan en de gemeenschap ernstig heeft geschokt.

De vp liet zich te Nieuw Amsterdam als tegenpool van DNA-voorzitter, Marinus Bee, kennen en wekte de indruk al richting oorlogspad te marcheren. De grotendeels naar geweld riekende uitspraken, sieren een vp niet en ondermijnen zijn ambt ernstig. Of, moeten we misschien toch denken aan gedragingen van iemand,  die, zich onzeker en in het nauw gedreven voelend, wellicht het beeld liet zien van een in het nauw gedreven kat, die rare sprongen maakt.
     
De grootste regeringspartij, de VHP,  zou steeds de stoere podiataal van de vp eerst lichtelijk hebben opgevat, getolereerd en zich hebben ingespannen om de plooien glad te strijken, mede omdat de vp terug kwam op zijn uitspraken en deze publiekelijk nuanceerde.

Verbijsterend en zeer betreurenswaardig waren weliswaar de toon en stijl van de vp,  betreffende de minister van TCT, Albert  Jubitana, toen hij publiekelijk zei, dat hij hem zou hem hebben weggejaagd, als hij problemen met hem zou hebben.

Overigens is het zo, dat ondoordachte uitspraken en botte opmerkingen over het algemeen zijn bedoeld om angst te zaaien, waarbij men zich er geen rekenschap van geeft dat binnen de samenleving geldende gedragcodes en, bij bestuurders, de eigen rol en waardigheid ernstig worden ondermijnd.

Kennelijk heeft de minister van Biza, Bronto Somohardjo, het voorbeeld van de vp willen volgen en daarnaast een verkeerde betekenis gegeven aan het grondwettelijk recht van vrije meningsuiting, persvrijheid, het voeren van vreedzame acties et cetera, en niet erbij stil heeft gestaan, dat deze vrijheden hem geen vrijbrief boden voor zijn recente uit zijn slof geschoten gedragingen op het Onafhankelijkheidsplein en te Nieuw Amsterdam, waarmee mede blijk werd gegeven van minachting van mede coalitiepartners en derden.

Het is bovendien zeer betreurenswaardig dat hooggeplaatste personen, van wie beter mag worden verwacht, uit het oog verliezen, dat principes, normen en waarden in samenlevingsverband en in een geciviliseerde maatschappij, hoog in het vaandel gehouden dienen te worden, waarbij etnische politiekvoering, eigen belang en behoud als zeer verwerpelijk en onacceptabel van de hand dienen te worden gewezen.

Indien en voorzover de verkiezingskoorts al in aantocht mocht zijn, dan dient de mogelijk daarmee gepaarde strijdlust terstond, tot beheersbare proporties, te worden teruggebracht en ook alle relevante wet- en regelgeving daaromtrent stipt te worden nageleefd.

"Bezint, eer gij begint", een stukje Romijnse wijsheid, die Surinamers goed van pas kan komen!

Roy Harpal

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May