Brief aan President over problematiek verkeerstoren
16 Aug, 10:40
foto


De President van de Republiek Suriname
De heer Ch. Santokhi
Kabinet van de President

Paramaribo, 14 augustus 2023

Geachte President,
De basis voor veiligheid in de internationale luchtvaartsector is vastgelegd in de Convention on International Civil Aviation ook bekend als de Chicago Convention, die op 7 december 1944 door 52 landen werd geratificeerd. Suriname ratificeerde dit Verdrag op 5 maart 1976. Richtlijnen voor veiligheid op o.m. de luchthavens c.q. de verkeerstoren worden daarbij duidelijk aangegeven. Aan al deze standaarden moet ook onze Natie voldoen.

De problematiek op onze Internationale Luchthaven, waarbij vliegtuigen moeten uitwijken, vanwege problemen in de luchtverkeerstoren, baart mij en vele andere Surinamers ernstige zorgen. De afgelopen zes maanden moest ik voor medische behandeling in Nederland zijn. Als Srananman die betrokken blijft bij de ontwikkelingen van ons land, was het iedere keer weer een zeer vervelend gevoel, wanneer berichten over de noodzaak van uitwijken van vliegtuigen mij bereikte.

Recentelijk heeft de voorzitter van ons Parlement – terecht – bij de regering erop aangedrongen tot het vinden van een oplossing voor deze netelige kwestie. In dat licht ben ik op onderzoek uitgegaan om te weten waar de schoen wringt. Het probleem ligt m.i. niet simpel aan ziekmeldingen, zoals die door de Vicepresident in De Nationale Assemblée aangegeven. Indien dat juist zou zijn, blijft dan nog de vraag overeind: hoe komt dat?

Het is gebleken dat er afspraken lopen tussen de luchtverkeersleiders en de regering, die helaas niet worden nagekomen. Er bestaan afspraken dat in drie fasen gewerkt zou worden aan de problemen, met als einddoel verzelfstandiging van de Luchtvaartdienst. De eerste fase zou zijn een verbetering van het inkomen van de luchtverkeersleiders met aanvullende toelagen. Helaas is, na bijna twee jaar, de realisatie van afgesproken toelagen, uitgebleven.

Omgerekend verdient een luchtverkeersleider in Suriname ongeveer US$ 250 per maand, waarbij deze ingedeeld wordt voor een shift van 8 uur (40u per week). Ter vergelijking: Op Curaçao is het loon van collega’s gemiddeld US$ 2.500 per maand voor een shift van 6 uur. Zelfs in Haïti, een land dat gerekend wordt tot de armste in de regio, bedraagt het salaris US$ 800 per maand. Ook in andere landen in de regio is het maand inkomen van een luchtverkeersleider beter. Guyana US$ 908, Trinidad US$ 1.703, Venezuela US$ 4.421, Brazilië US$ 2.013, St. Lucia US$ 1.143.*

Bijzondere aandacht dient besteed te worden aan het inkomen. Wanneer dat goed geregeld is hoeft de luchtverkeersleider geen nevenberoep uit te oefenen om het hoofd boven water te houden. Meerdere banen werken belemmerend op goede ontspanning en voldoende rust. Het gevolg is grote vermoeidheid, concentratie gebrek of verminderde alertheid tijdens de werkuitvoering in de luchtverkeerstoren.

Belangrijk is ook te beseffen dat op Curaçao de luchtverkeersleiders geen ambtenaren zijn, maar in dienst zijn van the Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DCANSP). Op Aruba is dat de Air Navigation Services Aruba (ANSA). Beide instanties opereren zelfstandig.

Hierdoor is de operatie efficiënter en is bureaucratische rompslomp uitgesloten, zoals dat bij ons het geval is. In onze situatie moet voor alles wat in de luchtverkeerstoren nodig is, via een raadsvoorstel, gevolgd door een missive worden afgehandeld. Dat staat haaks op de efficiëntie die in de luchtvaart vereist is.

Zoals u weet, is de uitvoering in deze branche met betrekking tot financiën op US-dollars gebaseerd. Het is dan niet te begrijpen dat degenen die de luchtvaartmaatschappijen in onze luchtverkeerstoren bedienen, verpauperen. De verantwoordelijkheden die deze medewerkers dragen voor overvliegende toestellen en vliegtuigen die hier vertrekken en landen, is groot. Per jaar gaat het om ongeveer 60.000 vluchten.

De minister van TCT heeft enkele weken terug aangegeven dat er sprake zou zijn van een tekort aan luchtverkeersleiders. Een terechte constatering, zeker als duidelijk is dat er nu 25 personen deze functie vervullen, terwijl ten minste het dubbele daarvan nodig is. Het tekort verhoogt de werkdruk op het huidige team en bij een ziekmelding kan het voorkomen dat er geen back-up is. Hierdoor moet, vanwege de veiligheid, het vliegverkeer stilgelegd worden. Het gevolg is dan dat vliegmaatschappijen moeten uitwijken, hier last van ondervinden en Suriname een slechte naam krijgt.

De uitstroom van personeel baart eveneens zorgen. Als binnen een half jaar alweer 5 luchtverkeersleiders de dienst verlaten hebben, als bij nieuwe lichtingen tientallen zich aanmelden, maar dat slechts een klein aantal dit traject succesvol afrondt, dan is het duidelijk dat er structureel iets mis is. Assistent-luchtverkeersleiders zijn bij het eerder genoemd aantal niet meegerekend. De assistent-luchtverkeersleiders zouden versneld opgeleid kunnen worden,  gedeeltelijk als mogelijke oplossing van het probleem.

Het inkorten van de operationaliteit van de luchtverkeerstoren op Zanderij is een andere optie om de problemen het hoofd te bieden. Op Curaçao sluit de luchthaven om 22.00u op Aruba zelfs om 21.00. Hierdoor is er geen nachtshift en kan dus minder personeel in de luchtverkeerstoren worden ingezet. Nachtelijke overvliegers worden vanuit de centrale luchtverkeersleiding bediend. Volgens mij is dit niet het meest urgente, maar ik noem het als een optie.

Op termijn moet deze dienst verzelfstandigd worden. Dit streven dateert reeds vanaf de periode van wijlen de heer John Veira, voormalig directeur Luchtvaartdienst. Een concreet tijdpad met commitment is hierbij van belang. Wanneer deze zelfstandigheid gerealiseerd wordt, krijgt dit lichaam meer armslag om zaken effectief en efficiënt af te wikkelen. De verdiencapaciteit van dit zelfstandig orgaan kan mede daardoor verhoogd worden.

Ik zie graag, heer President, dat urgent en serieus naar het bovenstaande gekeken wordt en adequaat gehandeld wordt. Dit is in het belang van onze Natie. Elke vlucht die moet uitwijken vanwege genoemde problematiek betekent reputatie schade voor Suriname. Hier moet absoluut verandering in komen. Nakomen van gemaakte afspraken is in mijn optiek een low hanging fruit.

Hoogachtend,

Carl Breeveld
Gewezen lid van De Nationale Assemblée

*Bron: www.salaryexplorer.com

cc: De Vicepresident 
De Minister van Transport Communicatie en Toerisme                                                                                                 De Nationale Assemblée
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May