President: Benoeming pg overeenkomstig wettelijke bepalingen
15 Aug, 02:06
foto
President Chan Santokhi beëdigt Garcia Paragsingh tot procureur-generaal. Zij werd hierbij bijgestaan door haar geestelijke begeleider. (Foto: Ranu Abhelakh)


President Chan Santokhi zei maandag bij de beëdiging van procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh dat hij zeer zorgvuldig en overeenkomstig de wettelijke bepalingen te werk is gegaan. De traditie om vanuit een profielschets van de functie eerstens te kijken naar een kandidaat vanuit het Openbaar Ministerie, heeft uiteindelijk, ook nu weer, gegolden. "Wij dienen ons te realiseren dat zowel de grondwet alsook de Wet op de Rechterlijke Organisatie bepalingen bevatten die op hun beurt waarborgen bevatten voor het identificeren van de geschikte kandidaat".

Een onderdeel van dat proces is het vragen en ook ontvangen van een advies van het Hof van Justitie welk advies  dwingend is voorgeschreven. Met dit advies in de hand is het vervolgens een pure administratieve vereiste om het proces af te wikkelen door de benoemingsvoordracht te formaliseren door het nemen van een regeringsbesluit, benadrukte het staatshoofd in zijn toespraak na de beëdiging van de pg. "Door op deze zorgvuldige wijze te handelen is voorkomen dat puur politieke motieven en overwegingen zouden gelden om de benoeming tot stand te brengen."

De lange staat van dienst van Paragsingh is mede in beschouwing genomen en vormt een niet te verwaarlozen conditie om vertrouwen in te hebben dat zij op professionele wijze de functie in alle onafhankelijkheid zal uitdragen, voerde Santokhi aan. Als hoofd van het vervolgingsapparaat zal zij sturing moeten gegeven aan een gedegen vervolgingsbeleid ter beteugeling van alle vormen van criminaliteit inclusief de grensoverschrijdende criminaliteit. "De reeds enige tijd in het oog springende overlast van criminaliteit alsook berovingen zal drastisch aangepakt moeten worden en zullen de nodige instructies moeten worden gegeven aan de opsporingsdiensten. De regering zal voor deze immense taak de nodige middelen en menskracht beschikbaar stellen."

De regering sinds haar aantreden getracht om in overleg met de autoriteiten binnen de rechterlijke macht enige verlichting te brengen op het stuk van de versterking van deze macht, deelde de president mee. De regering heeft kort na haar aantreden 15 waarnemend substituut officieren van justitie beëdigd. Ook is de president van het Hof van Justitie na een periode van 6 jaren waarneming in het ambt in december 2020 benoemd door de regering. Hiernaast zijn er 7 lid plaatsvervangers bij het Hof van Justitie benoemd. De rechterlijke macht beschikt thans ook over 5 schrijfjuristen, terwijl de RAIO-opleidingen voor zowel het Openbaar Ministerie als voor de rechterlijke macht in startblokken staan.

Zich richtend tot de pg, zei de president dat zij ook leiding aan de justitiële politie geeft. "De integriteit van uw werkarmen zal opgepoetst moeten worden. Processen die reeds in gang zijn gezet voor werving en selectie van kandidaten voor de opleiding tot vervolgingsambtenaar zullen met de nodige voortvarendheid gecontinueerd moeten worden. Om zo uiteindelijk te resulteren in vergroting van het aantal vervolgingsambtenaren." 

Ook de huidige middelenvoorziening dient gecontinueerd te worden. Binnen dit kader is het traject van de financiële verzelfstandiging van de rechterlijke macht reeds ingezet, en komt zij nu als een apart staatsorgaan op de staatsbegroting voor. In het verlengde hiervan is met inachtneming van de Comptabiliteitswet ook de nadere uitwerking over de uitvoering van de begroting van de rechterlijke macht bij resolutie vastgelegd. Ondertussen is een commissie binnen de rechterlijke macht bezig om ook de personele verzelfstandiging bij de zittende en staande magistratuur ter hand te nemen, waarbij zake bij wet vastgelegd zullen worden. 

"Decennialang is de rechterlijke macht de pijler in ons republiek gebleken die vertrouwenwekkend is blijven functioneren.
Hierdoor is bijgedragen aan het in stand houden van de principes van de rechtsstaat. Als president zal ik met mijn kabinet ministers steeds klaar staan om impulsen te geven voor de bescherming van de rechtsstaat. De beëdiging van u mevrouw Paragsingh in de functie van procureur-generaal is een impuls welke bijdraagt aan de versterking van de rechtsstaat."

"Pg, u vertegenwoordigt ook de staat in rechte. Ik verwacht van u goede afspraken met de regering te maken en het adequate en tijdig behartigen van de belangen van de staat. Het algemeen vervolgingsbeleid wordt bepaald door de regering. Ook hier omtrent moeten wij goede afspraken hebben voor een transparant en voorspelbaar vervolgingsbeleid.
U bent ook belast met het vuurwapenbeleid. De samenleving vraagt meer transparantie en bescherming van de burgers. Ook dat vraag ik om mee te nemen dat het uw aandacht krijgt".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May