Vp: Discussie pg afgesloten; onrust opzij zetten Amnestiewet
15 Aug, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk staat journalisten te woord in het presidentieel paleis. Hij gaat in op de benoeming van de pg en uitspraken gedaan in Commewijne. (Beeld: René Gompers)


Voor vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk is met de benoeming en beëdiging van procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh de discussie over deze kwestie achter de rug. Hij respecteert het besluit van president Chan Santokhi dat in overeenstemming is met de grondwet. Brunswijk heeft na de beëdiging van de vervolgingsbaas haar gefeliciteerd en een brasa gegeven. Er is volgens hem nooit een discussie over de kwaliteit van de pg.

Brunswijk zegt in gesprek met journalisten dat de benoeming voor 80 tot 90% in orde was. Het is een proces en er moest consensus worden bereikt. Er zou nog een gesprek plaatsvinden met de president, maar die is niet doorgegaan. De vp had zich wegens ziekte afgemeld. Hij schrok toen hij hoorde dat het besluit in de regeringsvergadering is genomen over de benoeming van de pg. "De president heeft een besluit genomen. Ik heb de mensen altijd gezegd. Ik werk onder de president. A man na baas. If a taki hoofd links, dan is het hoofd links". Als zaken conform de wet plaatsvinden, heeft Brunswijk er geen problemen mee. Er is rust nodig in het land, merkt de vp op.

Wat de buitenwerkingstelling van de Amnestiewet betreft, zegt Brunswijk dat hij met zijn uitlatingen vorige week op Commewijne mensen niet heeft bedreigd. Hij voert aan dat voor de beëindiging van de Binnenlandse Oorlog een Amnestiewet nodig was. Nu is die hele wet door het Constitutioneel Hof buitenwerking gesteld. De vp vindt dat bij zwaarwichtige besluiten rekening gehouden moet worden met de gevolgen ervan. Er moet geen maatschappelijke onrust komen.

De vp voert aan dat verschillende mensen bij hem zijn gekomen om hun ongerustheid te uiten over deze kwestie. Hij heeft veel mensen moeten sussen en zelfs jurist moeten spelen om uit te leggen dat bepaalde handelingen verjaard zijn. Bovendien was in de Amnestiewet van 1992 ook opgenomen dat misdaden tegen de menselijkheid niet verjaren. Hij begrijpt niet waarom nu ervoor gekozen is om de gehele wet buiten werking te stellen. Terwijl iedereen slaapt, moet Brunswijk mensen rustig houden en sussen zodat ze geen domme dingen gaan doen. Deze zaken moeten onder controle gehouden worden en is in regeringsverband ook besproken.

Wat de overeenstemming over landelijke evenredigheid betreft bij de wijziging van de Kiesregeling, zegt Brunswijk dat hij geen enkele moeite heeft met welk systeem wordt goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Na de uitspraak van het Constitutioneel Hof is hij al begonnen om landelijk zijn verkiezingscampagne te voeren. Hij heeft zijn strategie allang aangepast. Voor de ABOP staat het vast dat de samenwerking met Pertjajah Luhur voortgezet wordt. De kandidaten komen op één lijst, ongeacht welk stelsel wordt gehanteerd. "Ik maak mij niet druk. DNA beslist", zegt Brunswijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May