Pg Paragsingh: Beleid van afgelopen 2 jaar wordt voortgezet
15 Aug, 05:47
foto
Procureur-generaal Garcia Paragsingh na haar beëdiging maandag. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het digitaliseren van rechtsprocessen is een van de prioriteiten van het Openbaar Ministerie. Er zijn verschillende projecten hierover in uitvoering. De maandag beëdigde procureur-generaal (pg), Garcia Paragsingh, zegt in gesprek met journalisten dat het beleid van de afgelopen twee jaar wordt voortgezet. Zij heeft twee jaar waargenomen in deze functie.

Een project is samen met de zittende magistratuur in uitvoering om strafdossiers te digitaliseren. Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook dat dossiers van de politie die ingeleverd worden, ook digitaal moeten worden aangeleverd. Ook aanvragen van vuurwapenvergunningen dienen te worden gedigitaliseerd. Nu moet een formulier worden afgehaald om daarna ingevuld in te leveren. Er is reeds een project ontwikkeld hiervoor. Het programma is er, het is een kwestie van uitvoering legt Paragsingh uit.

Het OM heeft het ook druk met diverse grote strafzaken die nationaal en internationaal de aandacht hebben. Een grote zaak, waarbij verschillende deelonderzoeken plaatsvinden, is die van de Surinaamse Postspaarbank. Een deel is bij de kantonrechter terwijl ook de rechter-commissaris in deelzaken bezig is met het gerechtelijk vooronderzoek. De zaak van Robert van Trikt is in behandeling bij het Hof van Justitie. De rellen van 17 februari zijn reeds in behandeling. Diverse corruptiezaken zijn nog in onderzoekfase. Deze zaken duren lang omdat vaak op ontbrekende documenten moet worden gewacht. Er zijn weinig officieren voor de hoeveel crime die plaatsvindt. Gestart is met een Raio-opleiding om meer officieren klaar te stomen voor de job.

De pg antwoordt op een vraag over wantrouwen in het Openbaar Ministerie dat die kritiek absoluut onterecht is. Zij benadrukt dat het OM onafhankelijk is en het enige instituut is dat belast is met de vervolging en opsporing. Paragsingh wordt de volgende week woensdag in haar functie geïnstalleerd door het Hof van Justitie. Dan is het proces volledig afgewikkeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May