Column: Borrelpraat no. 779
13 Aug, 22:59
foto


“Nou, dat ‘illustere’ tweetal heeft zich weer eens op een niet-politiek podium flink misdragen.”
“Klopt, aan de ene kant de omhooggevallen boskoning, tegenwoordig soms gekroond met indianentooi, die dag met African topie annex dress.”
“En met de goedkope politiek van auto’s verloten en het uitspugen van bravoure taal.”
“En zagen jullie op dat filmpje op Sterrennieuws niet hoe hij zijn ogen steeds even pierde als hij nadruk wilde leggen op bepaalde woorden? Deze man heeft therapeutische begeleiding nodig.”
‘En op dezelfde herdenkingsdag sprak ook het staartje van de koning: de  Sultan van Kampong-bari, zijne Kletsellentie van den Domme, de zoon van de Grote Grondrover.”
“Als de Koning tot President is gekroond, dan wordt de Sultan van Brontolario zijn VeePee. Ow, wat zullen we in dat geval toch ultiem genieten hoe ons ‘slimme’ stemgedrag ons land naar grote ‘hoogten’ zal stuwen.”
“Wat dom was dat om aan het begin van zijn podiumtalk te zeggen dat hij blij was met de opkomst, want hij hed veel minder verwacht.”
“Het merendeel van de aanwezigen was volgens mij gekomen om ‘A libi kon tranga now’ te horen, niet het domme gekwetter van de sultan.”
“Die zanger mocht dat liedje deze keer wel 11 maal zingen, maar hij had gelukkig ziek gemeld.”
“En alleen een analfabeet gooit een krant weg die kritiek op hem zou hebben geleverd. Gelukkig heeft de redactie zich op een hoger niveau geplaatst door te stellen dat zij niet ingaat op podium praat."
“Maar de VHP stoorde zich wel aan de uitlatingen van ‘the African king.”
“Tuurlijk, hij is ook de Vicepresident en die dient respect voor wet en recht te hebben.”
“Dan ga je toch als respectabele en grootste partij geen reactie publiceren waarin je ten eerste al die onzin die die meneer op dat podium uitgekraaid heeft, letterlijk gaat citeren? Je maakt op die manier wereldwijd reclame voor dit geklets.”
“En ten tweede?”
“Je laat overduidelijk in die verklaring merken dat je je hebt laten afschrikken, zelfs laten terroriseren door dat domme geblaf.”
“Ik ben daar niet mee eens. De VHP heeft juist ferm gereageerd, en heeft geen angst getoond.”
“Oh nee? Er staat: ‘De uitspraken zijn zeer beangstigend’ en wat verder:’De vicepresident geeft een angstig beeld…’ en ‘hij zorgt voor veel onrust en verwarring binnen de gemeenschap.”
“En waarom moet ‘rechtsstaat’ tot vijfmaal toe herhaald worden? We weten toch dat deze hooggeëerde partij de grote kampioen is van het handhaven en uitbouwen van onze rechtsstaat?”
“Die nu eerder lijkt op een kromstaat, een onderstaat, een kronkelstaat, een schandstaat.”
“Natuurlijk hoort het hoogstwaarschijnlijk mishandelen en executeren van een gevangen genomen overtreder van de wet te Pikin Saron als deel van het handhaven van de rechtsstaat."
“Alsook het neerslaan, met granaten bedreigen, op het politiebureau ontbieden en insluiten van kritische journalisten tot het respecteren van het democratisch recht van vrije meningsuiting.”
“Dan ga je hoogstens een ernstige waarschuwingen geven aan jouw kawolasie-partner en eisen dat hij excuses gaat aanbieden aan ons volk? Dati wan?”
“Maar de VES vraagt dat ook.”
“Terecht, maar vraag je niet teveel aan een omhooggevallen bankrover, die lijfwacht is geweest van de – naar zijn eigen zeggen – grootste gangster van Suriname, Bouta?”
“Klopt, excuses aanbieden heeft met opvoeding, beschaving, ethiek en moraal te maken. No aks’en den lawlaw sani dati. Hij lacht je hard uit.”  
“Klopt. Keur kort en krachtig zijn gemekker af, waarschuw hem dringend dit in het vervolg na te laten, anders zijn de consequenties voor hem. En als hij zijn woorden niet binnen 48 uur publiekelijk intrekt, zal je als partij jouw voorzitter dringend adviseren om uit de coalitie te treden en een interim-regering in te stellen.”
“Ja, goed zo. Hij bedreigt, speelt de stoere ‘old soldier that never dies’, oke, dan bedreig je hem keihard terug. Laat hij z’n grote mond met pierende ogen nog meer publiekelijk opentrekken, aangevuurd door een vijftal opgetrommelde bezopen schorriemorrie en een eenzaam rondhuppelende vlaggenwapster.”
“Ben ik helemaal eens. Dat is de taal die dit soort geweldenaren die zeggen mensen te gaan djoeken, verstaan.”  
“Precies. En dat college over recht en waarheid en rechtstaat en democratie en vrijheid van meningsuiting leest toch niemand, want het slaat als een tang op een ontheiligde olifant.”
“En ten overstaan van DNA kon de koning over dat tekort aan luchtverkeersleiders bij herhaling niet veel anders wauwelen dan: ‘ik kan er niets aan aan doen dat ze massaal ziek melden.”
“Wat een waardeloze vertoning was dat; zelfs voorzitter Bee werd er terecht chagrijnig van en wilde schorsen.”
“Dan blijft de glorieuze Oranjepartij dit gedoe ter wille van het instandhouden van deze onwerkbare coalitie maar slikken? Hiermee vernietigen ze hun eigen partij!”
“Volgens mij hebben beiden, ik bedoel de ongekroonde koning van de verkleedpoppen en die domme sultan, hun gal en dreigementen uitgespuugd, omdat ze zien dat ‘de tegenpartij’ hun droom om president en vicepresident te worden, aardig aan diggelen slaat.”
“Politici zijn net als schepen: hoe meer ze verdwalen in de mist, hoe harder ze op hun scheepstoeter loeien.”
“Laat ze dan maar in de mist loeien. Wij moeten onze politieke tori onderling zelf gaan regelen.”
“Dan vind ik voorzitter Rusland ferm dat die stelt met de NDP te willen samenwerken, maar dan zonder ‘de tot 20 jaar cel veroordeelde moordenaar’, zoals die lichtelijk getraumatiseerde Romeo Boos uit Nederland elke keer tot vervelens toe zegt als hij bij Negentig Secondanten inbelt.”
“Ik zou al die kleine partijen adviseren hun vaak kleinzielige onderlinge politieke issues en hun levensgrote ego’s opzij te zetten en samen met de NPS op te trekken om meer zetels binnen te halen.”
“Ben ik eens, anders zijn ze met hun ferm en mooi gekritiseer mede verantwoordelijk dat door de versnippering van stemmen ons land na de volgende verkiezingen in handen komt van koning Kawtere en z’n Brontolariekoek-aanhangsel.”
“De bevolking smacht naar een verlosser.”
“De Almachtige heeft die al lang in ons midden geplaatst, meerdere verlossers zelfs. Wij als weldenkenden moeten die alleen durven aanwijzen, naar voren schuiven en door dik en dun bijsturen en ondersteunen.”
“En we moeten ons afwenden van al dat politieke geboefte dat ons sinds de onafhankelijkheid eerst langzaam dan steeds sneller in dit sociaal- economisch ravijn heeft geduwd, terwijl ze er zelf alleen maar steeds beter van geworden zijn.”
“Ja, daar toast ik op. Vincent, een dubbel rondje sap voor mijn borrelbroeders."  
   
Rappa
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April