Rechterlijke macht krijgt versterking; beëdiging pg maandag
12 Aug, 00:00
foto
Advocaat-generaal Gracia Paragsingh wordt maandag beëdigd als procureur-generaal bij het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh)


De rechterlijke macht wordt binnenkort versterkt met de beëdiging van advocaat-generaal Garcia Ramcharan-Paragsingh als procureur-generaal bij het Hof van Justitie. Het hof krijgt ook een lid erbij: plaatsvervangend rechter Eric Rudge wordt lid van het Hof en de jurist (gepensioneerd hoofdofficier) Cynthia Klein-Jules treedt toe als lid plaatsvervanger.

President Chan Santokhi beëdigt de drie personen op maandag 14 augustus. Later deze maand volgt hun installatie door het hof tijdens een buitengewone openbare zitting.

De voordrachten van Rudge en Klein komen vanuit het Hof en justitieminister Kenneth Amoksi maakte de twee raadsvoorstellen op voor hun benoeming. De Raad van Ministers keurde in het tweede kwartaal van 2023 de voordracht van Klein als lid plaatsvervanger goed. De benoeming van Rudge werd op de regeringsvergadering van 2 augustus goedgekeurd. Hij is ingaande 1 juli 2023 benoemd als lid.

Hof positief over regeringsvoordracht
De voordracht voor Paragsingh komt vanuit de regering. Haar benoemingsproces werd op 13 april 2023 ingezet, toen de regering het Hof vroeg om een advies over de kandidaat op basis van de grondwet artikel 141 lid 2. Twee weken later, op 27 april schreef het Hof terug en adviseerde positief over Paragsingh. Op de regeringsvergadering van 2 augustus werd het regeringsvoorstel goedgekeurd voor haar benoeming ingaande 10 augustus 2023.

Nog geen helft vereiste hofleden
Volgens het Reglement op de rechterlijke macht, telt het Hof een president, vicepresident en ten hoogste 40 leden. Met Rudge als hoflid erbij komt die teller nu op 18 leden – niet eens de helft van het maximum aantal leden. Er mogen ongelimiteerd aantal plaatsvervangende rechters zijn en Klein wordt het 13e plaatsvervangend lid.
Rudge, sinds 2019 lid plaatsvervanger, wordt na zijn installatie als lid ingedeeld bij de civiele sector. Klein, ging in 2022 met pensioen bij het Openbaar Ministerie (OM) en zal worden ingezet in de strafsector.

Twee advocaten-generaal
Het OM telt in totaal 28 vervolgingsambtenaren, waarvan 15 substituut-officieren. Wettelijk moeten er twee advocaten-generaal werkzaam zijn bij het Hof.  In mei 2023 bereikte advocaat-generaal Carmen Lie Kwie Sjoe-Rasam de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar en kreeg zij eervol ontslag.

Het OM heeft al een hoofdofficier voorgedragen voor deze vacante functie. De voordracht ligt bij het ministerie van Justitie en Politie en het wachten is op een raadsvoorstel hierover. Met de beëdiging van Paragsingh, moet ook deze tweede opengevallen functie worden ingevuld.

De wet zegt niets over een benoemingstermijn. Later in het jaar zwaait een hoofdofficier af wegens pensioen; via interne doorstroom vindt de opvolging plaats. Binnen het OM wordt zoveel mogelijk gewerkt met een door- en uitstroom personeelsbeleid.

Jarenlange waarnemingen
In april 2021 verliet procureur-generaal Roy Baidjnath Panday met zijn 65e het OM. Baidjnath Panday werd in 2016 - na twee jaren waarneming - een maand voor zijn 60e beëdigd als procureur-generaal. Hij nam als advocaat-generaal vanaf december 2014 waar voor de toenmalige vervolgingsbaas Soebhas Punwasi, die voorafgaand aan zijn pensionering in 2015, met verlof ging. Ook Punwasi heeft vijf jaren gediend als waarnemend procureur-generaal, voordat de regering overging tot zijn benoeming en beëdiging.

Paragsingh en Rasam werden in 2018 beëdigd als advocaten-generaal bij het hof. Volgens het anciënniteitsprincipe werd Paragsingh vanaf 13 april 2021 belast met de waarneming van de functie van procureur-generaal. Zij heeft de hele parketorganisatie doorlopen – van de laagste rang tot aan binnenkort de hoogste.  

Verkorte opleiding rechterlijke ambtenaren
Als alles volgens planning loopt, start in november de verkorte opleiding van rechterlijke ambtenaren. De opleiding duurt drie jaar en hiermee hoopt de rechterlijke macht te kunnen inspelen op de toekomst – met het oog op nog meer personen die de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereiken en/of de dienst vroegtijdig verlaten.

Volgens het Reglement gaan rechters met hun 70e en de procureur-generaal bij 65 jaar met pensioen. Terwijl voor de advocaat-generaal en overige vervolgingsambtenaren de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar geldt.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May