SVJ-voorzitter: Uithaal minister Somohardjo naar media 'triest'
11 Aug, 02:19
foto
Vishmohanie Thomas, voorzitter van de SVJ.


Met de uitspraken die minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft gedaan over de media komt hij aan de persvrijheid. "Het is triest en betreurenswaardig dat hij op een podium uithaalt naar de media. Het dreigen met het verscheuren van een krant laat zien hoe 'democratisch' de bewindsman is." Zo reageert de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) Vishmohanie Thomas tegenover Starnieuws.

"We zien opnieuw een geval waarbij een politicus, in dit geval een regeringslid, wil bepalen wat mediahuizen wel of niet mogen publiceren of uitzenden. Er zijn manieren om je ongenoegen te uiten als je van mening bent dat je goede naam en eer aangetast zijn. De minister had zich eerst moeten richten tot de desbetreffende mediahuizen om te bespreken wat hem dwarszit. In het geval van dWT ging het om een column. Een column is een stuk waarin de schrijver zijn visie op zaken weergeeft", benadrukt Thomas.

Bij Radio 10 heeft het publiek bijgedragen aan de bepaling dat een liedje op nummer 1 is gekomen. Dit volgt op activiteiten georganiseerd door de regering, met name het ministerie van Binnenlandse Zaken, op Sasi Sura, het Javaans Nieuwjaar. Andere alternatieven zijn volgens de SVJ-voorzitter: zelf in de pen klimmen middels een ingezonden stuk of het mediahuis voor de rechter dagen.

Op deze onfatsoenlijke manier uithalen, en nog wel verscholen achter een partijfunctie, past niet bij een minister van Binnenlandse Zaken, meent Thomas. "Sinds wanneer mag een minister/secretaris van de partijraad van Pertjajah Luhur bepalen wat er wel of niet op een radiostation afgedraaid mag worden? We hebben al eerder een incident gehad met de minister, waarbij hij de artistieke vrijheid van een artiest wilde beperken. We moeten er nu ook voor waken dat hij de mediavrijheid wil inperken", stelt Thomas.

In dit geheel valt ook op dat het staatshoofd de minister niet tot de orde roept. Het is niet bepaald verstandig om nu in de 'tweede helft' van de regeringsperiode een strijd tegen de media te willen voeren, benadrukt de voorzitter van de journalistenvereniging.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May