Ecuador: Presidentskandidaat vermoord, noodtoestand afgekondigd
11 Aug, 01:39
foto
De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio spreekt tijdens een campagnebijeenkomst in Quito, Ecuador, 9 augustus. (Foto: Reuters)


De Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio is donderdag vermoord bij het verlaten van een campagne-evenement in de hoofdstad Quito. De zes mensen die zijn gearresteerd in verband met de moord zijn Colombiaans, zegt de politie.

Een zevende verdachte, die donderdag aan zijn verwondingen stierf tijdens een vuurgevecht met de politie, was ook Colombiaans.

De betrokkenheid van Colombiaanse staatsburgers bij de moord doet denken aan de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise in 2021, die in zijn huis werd vermoord door een groep bestaande uit 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Juan Zapata, zei dat er een politieonderzoek gaande is naar de "afschuwelijke gebeurtenis". Hij merkte op dat agenten zouden werken om "het motief van deze misdaad en de intellectuele auteurs ervan te ontdekken".

De zes gedetineerden zijn geïdentificeerd als Andres M, Jose N, Eddy G, Camilo R, Jules C en Jhon Rodriguez, vertelde Zapata donderdag op een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat agenten tijdens de politie-inval die resulteerde in hun arrestatie, een geweer, een machinepistool, vier pistolen, drie granaten, vier dozen munitie, twee motoren en een voertuig vonden in het bezit van de groep. De goederen waren als gestolen opgegeven.

Villavicencio, een uitgesproken criticus van de georganiseerde misdaad, was een van de weinige presidentskandidaten die beweerde dat er banden waren tussen corruptie en overheidsfunctionarissen.

President Guillermo Lasso zei dat de moord een poging was om de verkiezingen te saboteren. Hij voegde eraan toe dat de stemming op 20 augustus zou doorgaan zoals gepland, ondanks de nationale noodtoestand.

Hij zei dat de georganiseerde misdaad achter de moord zat. Lasso, die drie dagen van rouw afkondigde, zei donderdag dat hij het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation om hulp heeft gevraagd bij het onderzoek en dat er in de komende uren een delegatie in het land zal arriveren. De FBI bevestigde dat het assisteerde.

Het geweld in Ecuador is de afgelopen jaren enorm toegenomen, vooral in steden langs drugsroutes zoals Guayaquil en Esmeraldas, waar burgers zeggen dat ze in angst leven.

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben soortgelijke problemen gezien sinds de pandemie van het coronavirus.

De strijdkrachten werden overal in het land ingezet en zouden ingezet blijven tot het einde van het verkiezingsproces, zei minister van Defensie Luis Lara tegen journalisten.

"Burgers hebben de garantie dat de strijdkrachten de nodige veiligheid zullen bieden voor de realisatie van de stemming. De stem van Ecuadoranen zal het beste antwoord zijn op de maffia en hun bondgenoten," zei hij.

Villavicencio's partij Movimiento Construye verwierp donderdag het "politieke gebruik" van zijn dood en riep op tot een snel onderzoek in een verklaring op X, de sociale mediasite die voorheen bekend stond als Twitter.

Villavicencio, een lid van de nationale vergadering van het land, was vorige maand bedreigd door een bende die zichzelf Los Choneros noemde en had een beveiligingsdetail gekregen.

Zijn partij veroordeelde een niet-geverifieerde video die op sociale media circuleerde, zogenaamd van een bende genaamd Los Lobos (The Wolves), die de verantwoordelijkheid opeiste voor de moord op Villavicencio, beweerde dat hij miljoenen dollars van hen had ontvangen voor zijn campagne en medekandidaat Jan Topic bedreigde. Los Lobos zijn de rivalen van Los Choneros.

Movimiento Construye zei: "Degenen die zitten te onderhandelen met maffioso's, degenen die hen microfoons geven, degenen die angstcampagnes genereren met trucvideo's in naam van criminele organisaties en die de naam van Fernando Villavicencio ijdel gebruiken met leugens, zijn verantwoordelijk voor de misdaad."

Enkele uren later verscheen echter een andere video online, waarin een andere groep mannen - dit keer zonder maskers - beweerde dat ze lid waren van Los Lobos en elke rol bij de moord ontkenden, bewerend dat de andere video een poging was van hun rivalen om ze in de val te lokken voor de moord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May