Hoofd COP28 dringt aan op meer financiering Caribisch gebied
11 Aug, 11:40
foto
De aangewezen voorzitter van de VN-conferentie, Sultan al-Jaber, woont de klimaatconferentie van de Verenigde Naties bij in Bonn, Duitsland, op donderdag 8 juni 2023. (Foto: AP)


Het hoofd van de wereldwijde klimaattop van de VN van dit jaar heeft tijdens een regionale bijeenkomst donderdag in Barbados aangedrongen op meer beschikbaarheid van fondsen om de klimaatverandering in het Caribisch gebied te bestrijden.

Sultan al-Jaber, de minister van Industrie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), merkte op dat de hoge kosten de eilandstaten ervan hebben weerhouden om snel hernieuwbare energie in te voeren, omdat ze worden geconfronteerd met, volgens hem, de zwaarste klimaateffecten ter wereld.

"De volkeren van het Caribisch gebied staan al langer dan de meeste anderen in de frontlinie van de klimaatverandering", zei hij. "Uw ervaring vertegenwoordigt een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor de rest van de wereld."

Al-Jaber sprak tijdens een online uitgezonden evenement met leiders het 15 leden tellend handelsblok Caricom, en zei dat het dichten van de klimaatfinancieringskloof een prioriteit is voorafgaand aan de COP28-top in Dubai in december.

Al-Jaber sprak op dezelfde dag dat de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration haar voorspelling voor het Atlantische orkaanseizoen verhoogde van bijna normaal naar bovennormaal gezien de recordtemperaturen van het zeeoppervlak. Er worden nu zo'n 14 tot 21 stormen met een naam verwacht, met twee tot vijf grote orkanen.

Dit jaar hebben zich al vijf tropische stormen gevormd, wat een ongewoon drukke start van het seizoen markeert, dat loopt van 1 juni tot 30 november.

"Deze regio kent maar al te goed de menselijke en economische kosten van te weinig financiering voor klimaatadaptatie en veerkracht", zei al-Jaber over het Caribisch gebied.

Hij loofde de premier van Barbados, Mia Mottley, voor het opstellen van een plan dat bekend staat als het Bridgetown Initiative, dat het voor ontwikkelingslanden gemakkelijker zou maken om de opwarming van de aarde te bestrijden en schuldenbetalingen uit te stellen wanneer zich rampen voordoen.

Voorstanders hebben gezegd dat het plan 1 biljoen dollar aan klimaatfinanciering zou kunnen vrijmaken.

Woensdag kondigde Mottley aan dat haar regering een erfenisfonds zou creëren om Barbados te helpen de klimaatverandering te bestrijden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May