Grondenrechtenconferentie moet leiden tot oplossing
21 Oct 2011, 07:00
foto
Geschat aantal Inheemsen en Marrons die in tribale gemeenschappen leven in het binnenland van Suriname.


Suriname telt volgens schatting ongeveer 54.000 marrons en 8000 Inheemsen. Vandaag begint een tweedaagse nationale conferentie op Colakreek, waar de grondenrechten aan de orde worden gesteld. Ruim 700 personen uit verschillende delen van het land worden verwacht op de conferentie. De organisatie ligt in handen van Regionale Ontwikkeling, Justitie en Politie en het kabinet van de president.

Het doel van de conferentie is volgens de nationale commissie grondenrechten om met al de betrokken partijen een eenvoudige strategie uit te werken om te komen tot een spoedige oplossing van dit vraagstuk. Deze kwestie vindt zijn oorsprong in de koloniale tijd. Het eerste overeenkomsten tussen de koloniale overheid en de indianen dateert van 1678 en 1679. De koloniale overheid erkende dat ze rekening zou houden met de leefgebieden. Arowakken, Caraïben en Warraus. In de achttiende eeuw werden ook een reeks vredestraktaten gesloten met de Marrons.

Onafhankelijkheid
Bij de onafhankelijkheid in 1975 werden de vredestraktaten die eeuwenlang golden niet opgenomen in de grondwet. Opeenvolgende regeringen bleven echter de bestaande Inheemse en Marrongemeenschappen erkennen. Het traditionele gezagsstructuur bleef in tact en in wetten en bepalingen worden zoveel mogelijk rekening gehouden met de rechten van de tribale volkeren.

Na de binnenlandse oorlog die in juli 1986 begon, werd in 1992 een vredesakkoord gesloten. Hierin werd ook opgenomen dat de grondenrechten opgenomen. De in stamverband levende burgers zouden een zakelijke titel verkrijgen op de door hen aangevraagde gronden. Hier is niks van terechtgekomen. De Inheemsen en Marrons hebben ook geen economische zone toegewezen gekregen, waar zij hun jacht, visvangst, bosbouw en kleinmijnbouw kunnen bedrijven. In 2000 werd een 'Buskondre Protocol, getekend door de regering-Wijdenbosch.

Oplossen vraagstuk
Intussen is de staat Suriname veroordeeld door het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten tot het demarceren van het leefgebied van de Saramaccaanse lo's. De regering heeft besloten om in deze regeerperiode het grondenrechtenvraagstuk op te lossen. De tweedaagse conferentie dient als aanzet.

Het thema van de conferentie is 'Samen Sterk' en begint rond 9 uur. De presidentiële commissie zegt dat voor het slagen van de conferentie het nodig is dat alle partijen zich constructief opstellen. President Desi Bouterse houdt de openingsspeech. Er zullen verschillende inleidingen worden verzorgd waarbij het probleem zal worden belicht. Zaterdag zijn er ook presentaties vanuit het gezichtspunt van Inheemsen en Marrons. Er zal een slotverklaring worden gepresenteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May