NDP: Positie inheemsen onder druk
09 Aug, 06:44
foto
De NDP heeft met het oog op 133 jaar Javaanse immigratie dinsdag een krans gelegd bij het Stafdorp Mariënburg in het district Commewijne. (Foto: NDP)


De Nationale Democratische Partij (NDP) staat vandaag stil bij de Javaanse immigratie en de 17de nationale viering van de Dag der Inheemsen. Wij herdenken dat Javaanse contractarbeiders vanaf 1890 tientallen jaren vanuit Java, Indonesië naar Suriname kwamen. Ze hebben hun cultuur meegenomen, gekoesterd en ze hebben de samenstelling van de Surinaamse bevolking verrijkt. Hun aanwezigheid in Suriname is daarom ook uniek voor deze regio in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Het is nergens zoals het hier is!

In Suriname vieren wij hoogtijdagen samen, dus mét alle bevolkingsgroepen. Wij beseffen dat elke groep zich op eigen speciale wijze heeft weten los te wrikken uit het juk van de kolonisator. De geschiedenis van ons land leert dat de bevolkingssamenstelling eerst gekenmerkt werd door verschillende bevolkingsgroepen die naast elkaar leefden. Het heeft lang geduurd voordat de samensmelting een feit werd, zodanig dat de bevolking multi-etnisch werd en dat we kunnen spreken van de ‘bromtyi dyari’. De kracht van onze samenleving is dat de verschillende etnische groepen elkaar erkennen, accepteren, en waarderen. Anno 2023 staat deze verworven positie weer onder druk.

De revolutie van 25 februari 1980 heeft de multi-etnische, de multireligieuze, de multiculturele en de multi-linguale vertegenwoordiging een stem gegeven en heeft later bij de oprichting van de NDP haar weerspiegeling een serieuze plek gegeven. Deze heeft zich onder andere gekenmerkt door haar politiek- en bestuurlijke beleidsinvulling en richting, maar ook door de toekenning van diverse nationale gedenkdagen. De NDP benadrukt dat een gezonde samenleving etnisch verdraagzaam moet zijn om de maatschappelijke eenheid, vrede en vrijheid te blijven behouden.

Vandaag op 9 augustus brengen de NDP en Suriname ook een ode aan de inheemsen die als eerste bewoners, tot vandaag strijd moeten voeren. Betreurenswaardig is dat de positie van de inheemsen de afgelopen drie jaren onder enorme druk is komen te staan vanwege het gevoerd beleid. De positie van de inheemsen wordt verder op de proef gesteld door talloze onopgeloste perikelen. 

De discussie rond grondenrechten van de inheemsen is nog steeds niet afgerond. Terwijl de regering en DNA kat en muis spelen met deze kwestie, stijgt de onrust en frustratie en loopt de spanning hoog op in de diverse gebieden. De executie van twee inheemse strijders te Pikin Saron is ons nog vers in het geheugen. Bij deze gebeurtenissen hebben Surinamers weer eens onnodig tegenover elkaar gestaan. Er is geen winnaar gekroond, alleen maar verliezers, alleen maar Surinaamse broeders en zusters.

Die dag markeert een nieuw dieptepunt in de strijd van inheemsen voor erkenning van hun rechten. De regering toont geen respect voor sociaalmaatschappelijke en economische ontwikkelingen in de Surinaamse samenleving en meer nog binnen de woon- en leef gemeenschappen van Inheemsen. Desondanks dat draagt de cultuur en leefwijze van de inheemsen ook bij aan de multi-etnische, sociaal maatschappelijke en economische beleving van Suriname.

De NDP blijft de regering oproepen haar verantwoordelijkheid nemen en te zorgen voor rust in het land. Verder roept de NDP op dat er een gelijke behandeling aan alle bevolkingsgroepen wordt gegeven en pleit ervoor om aan een ieder gelijke ontwikkelingskansen te bieden. De huidige economische situatie maakt leven en overleven moeilijk voor elke Suriname en de regering toont geen empathie.

Speciaal ter gelegenheid van 133 jaar Javaanse immigratie heeft de NDP op 8 augustus een kranslegging gedaan bij het Stafdorp Mariënburg. Hierbij werden de aanwezigen onder andere toegesproken door NDP-toppers uit Commewijne en de ondervoorzitters Ashwin Adhin en Soewarto Moestadja.

De NDP wenst aan alle Surinamers in het bijzonder de inheemsen en de Surinamers wiens voorouders, oorspronkelijk uit Java kwamen een bezinningsvolle herdenking van deze dag toe. Laten we gezamenlijk onze multi-etnische, multiculturele en multilinguale samenleving blijven koesteren.

Wan’s ope tata komopo!

Nationale Democratische Partij
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May