Ondernemers vrachtwagens eisen US$ 400.000 schadevergoeding
08 Aug, 20:32
foto
Een groep ondernemers die schade heeft geleden tijdens te Pikin Saron vraagt aandacht voor de situatie. Geëist wordt een schadevergoeding. (Foto's: René Gompers)


Ondernemers van wie de vrachtwagens zijn vernietigd in Pikin Saron tijdens de escalatie over grondenrechten, hebben een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. Ze willen onder andere vergoed worden voor de geleden schade van US$ 400.000, wetgeving om hun investeringen te beschermen waarbij daders voor de schade opdraaien of een levenslang gevangenisstraf krijgen. Over het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk is de groep niet concreet maar "verzoeken Assembleevoorzitter Marinus Bee en het college dat de ontstane situatie in Pikin Saron serieus wordt aangepakt".

De ondernemers, verenigd in de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van de Transport en Logistieke sector in Suriname (VTLS), zijn dinsdag naar De Nationale Assemblee getogen om een petitie in te dienen. "Wij stelen niet! Wij plunderen niet! Wij werken hard voor Suriname! Slachtoffers Pikin Saron," prijkt er op een spandoek. Naast de tekst zijn er ook foto's van totaal afgebrande vrachtwagens gedrukt.

Op 2 mei heeft een groep mannen aanvallen gepleegd op houttransporten die in hun woon- en leefgebieden plaatsvinden. Een aantal trucks, andere vervoersmiddelen en een politiepost zijn in brand gestoken. Er zijn ook enkele personen gegijzeld bij de actie. Een vuurgevecht met de politie is ontstaan en zijn daar twee mannen van de groep doodgeschoten. Vijf anderen zijn gevangen genomen. De doodsoorzaak van de mannen heeft veel vragen doen rijzen. Een onderzoek is nog steeds gaande.

Suraj Sahadew-Lall voorzitter van de VTLS, deelt mee dat er tussen de 13 en 15 trucks zijn vernietigd. Dat komt neer op een schade tussen de 300 en 400.000 Amerikaanse dollar, geeft hij aan. "Ze hebben eigenlijk niks te maken met de situatie die zich daar heeft afgespeeld," merkt Sahadew-Lall op. "Het zijn gewoon jongens die vroeg opstaan en hun werk gaan doen. Dan worden ze onder schot gehouden, gegijzeld en worden hun investeringen in brand gestoken." De organisatie wil dat de sector beschermd word tegen plunderaars en vernietigers. Daders die de schade niet kunnen betalen moeten dan levenslang de gevangenis in stelt Sahadew-Lall.

De organisatie wil ook dat het transport over de weg 24 uur per dag opengesteld moet worden, de overheid de orde en veiligheid garandeert dat er een 'crisisfonds' komt voor "zulke ongevallen" waardoor de bedrijfsvoering niet gestagneerd wordt. Aan Assembleevoorzitter Bee is ook een overzicht overhandigd van de getroffen ondernemers en de geleden schade. Via Bee is gevraagd "naar het ministerie van Financiën toe, dat er een bedrijfscompensatie voor de getroffen ondernemers beschikbaar gesteld kan worden."

Bee merkt op dat hij niet lang geleden een petitie van de Inheemsen in ontvangst heeft genomen. Zij  gaven aan dat zij worden beperkt in hun vrijheid in hun eigen woon- en leefgebieden terwijl de concessie activiteiten onder bewaking van de politie en militairen gewoon doorgaan. Bee: "Er zijn verschillende belangen. En als we deze belangen op een weegschaal gooien zal het resultaat moeten zijn rust, vrede en uiteindelijk dialoog om te komen tot een duurzame oplossing. Want wat zich heeft afgespeeld is iets dat we niet meer willen, we willen geen herhaling. We gaan een oproep doen, en een beroep doen op de regering om hier serieus naar te kijken. Zodat we deze zaak  fundamenteel kunnen oplossen." 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May