Raamwet grondenrechten heeft nog veel haken en ogen
09 Aug, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk gisteren in De Nationale Assemblee.


Een dag vóór de Internationale Dag van de Inheemsen is de regering aan het woord gekomen over de raamwet waarin de grondenrechten van Inheemse en Tribale Volken vastgelegd moeten worden. Tijdens de behandeling van de eerste ronde voor De Nationale Assemblee zijn diverse wijzigingsvoorstellen gekomen. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk die namens de regering het woord voerde, deelde mee dat er een nota van wijziging zal komen op basis van de input vanuit het parlement en maatschappelijke organisaties. 

Assembleeleden wilden weten wanneer de nota van wijziging komt, omdat er al heel lang wordt gesproken over de erkenning van de grondenrechten. Er werd gevraagd naar een concrete datum. Patricia Etnel (NPS) wilde voordat het parlement met reces gaat eind augustus de nota van wijziging. Brunswijk stelde voor dat de regering samen met De Nationale Assemblee de voorstellen bespreekt, waarbij getracht wordt om een middenweg te vinden. Dan kan de nota van wijziging sneller komen.

Door de raamwet alleen zal er nog geen werkbare situatie zijn. Er dienen aanvullende wetten en randvoorwaarden te komen. De vp merkte op dat er ook een overgangsregeling dient te komen. Verder is in het raamwet de demarcatie ook niet opgenomen, waarbij de grenzen van de leefgemeenschappen zijn vastgelegd. Ook zal er rekening gehouden worden met belangen van onder andere Newmont, die investeringen heeft gedaan. In de nota van wijziging moeten al dit soort zaken worden verwerkt.

De vp voerde aan dat het om een eeuwenoud vraagstuk gaat waarover er consensus bereikt moet worden. Het vraagstuk moet naar tevredenheid worden opgelost. "Wij als regering erkennen de noodzaak van de bescherming van de woon- en leefgebieden van de Inheemse en Tribale volken", benadrukte Brunswijk. Hij voerde aan dat niet in één keer alles naar tevredenheid kan worden geregeld, maar gefaseerd zal deze kwestie worden aangepakt.

Commissievoorzitter Asis Gajadien (VHP) voerde voorop gesteld wordt dat er geen enkele twijfel is of de grondenrechten moeten worden erkend. Het gaat nu erom hoe dat zal gebeuren en in welke vorm. De ingediende wet is volgens hem niet uitvoerbaar. Er zijn voorstellen gedaan, maar diverse zaken zijn nog onduidelijk en niet verteerbaar. Belangrijk is dat de regering heeft aangegeven dat er een amendement komt. Gisteren is de eerste ronde voor de regering afgesloten. Wanneer de vergadering voortgezet wordt, zal De Nationale Assemblee aan het woord komen. Het wachten is nu op de nota van wijziging vanuit de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May