Brazilië: Amazone-regenwoudnaties bijeen om gedeeld beleid te smeden
08 Aug, 08:44
foto
Een algemeen beeld toont de watercondities van de Piraiba-rivier voor een top van Amazone-regenwoudlanden, in Belem, in de deelstaat Para, Brazilië. (Foto: Reuters)


Leiders van de acht Amazone-regenwoudlanden komen vandaag voor het eerst in 14 jaar bijeen, met plannen om een breed akkoord te bereiken over kwesties van het bestrijden van ontbossing tot het financieren van duurzame ontwikkeling. President Chan Santokhi woont de top niet zelf bij, maar heeft een vertegenwoordiging gestuurd.

De top van leden van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) in de Braziliaanse stad Belem zou kunnen instemmen met een regionaal pact om de ontbossing tegen 2030 te stoppen, een einde te maken aan illegale goudwinning en samen te werken bij grensoverschrijdende politiecontroles op milieucriminaliteit. Leiders zullen naar verwachting de definitieve overeenkomst, bekend als de Verklaring van Belem, dinsdagmiddag laat aankondigen.

Presidenten uit Bolivia, Brazilië, Colombia, Guyana, Peru en Venezuela zullen aanwezig zijn, terwijl Ecuador en Suriname andere vertegenwoordigers hebben gestuurd.

President Luiz Inacio Lula da Silva beloofde vorig jaar op het campagnespoor om de top bijeen te roepen, als onderdeel van zijn poging om het leiderschap van Brazilië op milieugebied te herstellen nadat de ontbossing enorm was gestegen onder zijn voorganger Jair Bolsonaro.

Een bron bij de Braziliaanse regering, die niet bevoegd was om met de media te spreken, zei dat de Verklaring van Belem waarschijnlijk financieringsmechanismen voor duurzame ontwikkeling zal bevatten, bepalingen om inheemse leiders bij de beleidsvorming te betrekken, en gedeelde strategieën om ontbossing aan te pakken.

Of er overeenstemming kan worden bereikt over het beëindigen van de ontbossing tegen 2030 zal waarschijnlijk afhangen van Bolivia, waar de verwoesting de laatste tijd enorm is toegenomen als gevolg van branden en snel groeiende landbouw.



De overeenkomst zal waarschijnlijk ook kanalen schetsen voor het delen van technologie en voor gemeentelijke overheden om best practices uit te wisselen, aldus de bron.

Carlos Lazary, uitvoerend directeur van ACTO, zei dat de definitieve overeenkomst mogelijk de plannen van Brazilië omvat voor een regionaal centrum in Manaus waar Amazon-landen politieoperaties kunnen coördineren.

De definitieve overeenkomst zal waarschijnlijk protesteren tegen wat de regio ziet als oneerlijke handelsbelemmeringen die zijn ingevoerd in naam van milieubescherming, meldde CNN Brasil, daarbij verwijzend naar een uitgelekt ontwerp van de verklaring. De Europese Unie heeft onlangs een wet aangenomen die bedrijven verbiedt rundvlees, soja, cacao en andere producten die verband houden met ontbossing te importeren.

Woensdag ontmoeten de Amazonelanden de leiders van Congo, de DRC en Indonesië, op zoek naar een gezamenlijke verklaring van 's werelds drie grootste regenwoudbekkens. Noorwegen en Duitsland, die het behoud van het Amazonegebied hebben gefinancierd, en Frankrijk, dat het Amazonegebied van Frans-Guyana controleert, zullen ook deelnemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May