10e leerjaar: Doorgestroomd of uitgestroomd?
08 Aug, 16:36
foto
De gemiddelde landelijke resultaten van het 10e leerjaar. De cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven.


Ingezonden

"Mijn kind is doorgestroomd naar het volgende leerjaar", is wat we vaker horen sinds 2020, toen het nieuwe systeem zijn intrede deed in ons onderwijs. Of het nou met geweldige cijfers is of met onvoldoendes, het kind is 'over' naar de volgende klas. Moeten wij als ouders daar trots op zijn of niet?

Maandagmorgen werden ouders en kind verwacht op school voor het behaalde eindresultaat van leerjaar 10. Is het kind doorgestroomd of ...daar komt het... uitgestroomd. Ja, we maken kennis met een nieuw woord. Vanaf 2020 is er geen toets meer in leerjaar 8 (de oude 6e klas), deze heeft in leerjaar 10 opnieuw zijn intrede gedaan. Wat het interessant maakt is dat de resultaten van deze toets niet alleen de uitslag bepalen. Dit wordt bepaald door de cijfers van het kind van de afgelopen jaren (de schoolgeschienis), het praktijkcijfer en het toetscijfer. Met dit resultaat kan het kind doorstromen naar het Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) met de profielen A, B en C of Beroeps Vormend Onderwijs (BVO) met daarin de technische en dienstverlenende richtingen. Haalt het kind het niet, dan stroomt het kind uit.

Nu komt mijn ervaring hiermee als ouders wiens kind vragen stelt die ik niet kon beantwoorden. Het enige wat ik bleef en blijf zeggen is, doe je best want mooie cijfers staan altijd mooier dan onvoldoendes. Zo weet je ook dat jij het begrijpt en beheerst. En hij heeft de daad bij woord gevoegd. Gelukkig maar, want zijn onderwijsgeschiedenis is van dien aard dat hij is doorgestroomd naar leerjaar 11 met supercijfers. Het mooie van dit proces is dat hij zelf mocht kiezen uit de avo-profielen die hij heeft gehaald, maar dat kon alleen na een goed gesprek met de juf. Want het kind moet het begrijpen natuurlijk.

Het is best frustrerend om niet te weten waar je aan toe bent in dit nieuwe systeem en wanneer jouw vragen niet beantwoord kunnen worden, omdat de informatie maar indruppelt en niet doorstroomt. Nu na drie jaren, begrijpen we het eindelijk maar nog niet helemaal. Want we weten niet wat leerjaar 11 met zich meebrengt aan nieuwe vakken en methodes. Maar we blijven positief en ons best doen, want mooie cijfers sieren altijd goed. Ouders blijf de kids ondersteunen en begeleiden. De school kan het niet alleen en per slot van rekening zijn het onze kinderen.

En last but not least, kijkend naar de landelijke resultaten van de toets, dan bloedt mijn hart. Is echt een onderzoek waard om uit te zoeken, waarom de percentages zo laag liggen.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May