Streekziekenhuis Atjoni herleeft
04 Aug, 08:43
foto
Het Streekziekenhuis Atjoni is opnieuw ingericht en hersteld voor de dienstverlening in het gebied.


Er waait nu een frisse wind door het gebouw van Stichting Streekziekenhuis Atjoni. Volgens Assembleelid Edgar Sampie (ABOP/PL) heeft de strijd met de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, eindelijk goede vruchten afgeworpen.

Na de technische oplevering van het streekziekenhuis is 2019 heeft de instelling het niet lang volgehouden om operationeel te zijn. Binnen de kortste keren na de verkiezingen in 2020 werden grendels en sloten geplaatst op de deuren. Dat betekende de sluiting van het streekziekenhuis.

Diefstal, zware verwaarlozing, ongedierte, kapotte daken door rukwinden en het wegdragen van de administratie, volgde daarna. In het parlement werden veel vragen gesteld over de toestand en de ontwikkelingen bij het streekziekenhuis.

Wat nog voor meer kwaad bloed zorgde was het wegtrekken van de Cubaanse artsen. Sampie kon zich niet voorstellen dat de regering tot die stap was overgegaan.

Maar na zondag 30 juli 2023 spreekt Sampie een andere taal. Op feestelijke wijze zijn de deuren van het ziekenhuis weer opengesteld. Volgens het Assembleelid beseft de regering dat de lijdensweg een hele groep mensen wordt bespaard. Voorheen moesten de bewoners voor medische zorg naar Paramaribo. Sampie zegt dat bijvoorbeeld een zwangere vrouw vier uren over de weg moest om geholpen te worden. "Nu hoeft dat niet meer." Het ziekenhuis zal voorzien in de tweedelijnszorg, vertelt hij.

Algemeen directeur van het Atjoni Streekziekenhuis Edwin Noordzee vertelt dat minister Ramadhin, kort na zijn aantreden vroeg naar een plan over voortzetting van het ziekenhuis. Er zijn diverse plannen gepresenteerd aan de bewindsman waaronder de  stand van zaken en een operationaliserings- en startplan. Nadat de minister en zijn staf overtuigd waren, heeft die er alles aan gedaan om het ziekenhuis nieuw leven in de blazen.

Noordzee zegt dat Ramadhin een diamant van Atjoni heeft gemaakt. Volgens de algemeen directeur is het ziekenhuis splinternieuw. Alles dat gestolen was, is vervangen. Het ligt in de bedoeling om in de toekomst cliënten te dialyseren en acute hulp te verlenen door het inzetten van een helikopter. Het ziekenhuis beschikt al over een heli platform. Een dankbare directeur benadrukt dat dienstbaarheid aan de mensheid, het hoogste levenswerk is.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May