Regering zet SER 'buitenspel', VES verontwaardigd
05 Aug, 00:56
foto


Tien maanden zijn verstreken, maar president Chan Santokhi nog steeds geen nieuwe Sociaal Economische Raad (SER) benoemd en of de oude mandaat gegeven om verder te gaan met het werk. Door geen nieuwe leden voor dit adviesorgaan te benoemen of de oude SER niet opnieuw te benoemen, heeft de regering de Raad feitelijk buiten werking gesteld. Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt tegen Starnieuws dat hij zich niet kan voorstellen dat de raad buiten werking is gesteld.

Niets is minder waar, volgens president Santokhi. Aan Starnieuws zegt hij dat hij de voorzitter van de SER heeft uitgenodigd voor een gesprek. "Ze kon helaas niet aanwezig zijn. Ze heeft een geweldige visie over hoe de raad beter kan functioneren en er meer rendement gehaald kan worden uit de raad. Het plan is al op papier. Ik wacht op de presentatie hiervan."

SER is een belangrijk orgaan die de regering heeft opgenomen in de Grondwet; de Wet SER d.d. 3 maart 2004. Dit orgaan bestaat uit dertien leden en evenveel plaatsvervangers. Vijf leden worden voorgedragen door de regering, vier door de werkgeversorganisaties  en vier door de vakbeweging.  De nieuwe SER is in september 2020, twee maanden na het aantreden van de regering-Santokhi, benoemd  voor de duur van twee jaren.

De Raad moet op verzoek van de president en de voorzitter van DNA adviezen uitbrengen op sociaal-economisch gebied. Girdhari legt uit dat de SER fysiek zwaar is beknot door de toegang van de SER leden tot de werk- en vergaderruimte van de Raad onmogelijk te maken. Die SER-ruimte bevindt zich op de eerste etage van het Regeringsgebouw. "Men moest de ruimten beschikbaar stellen aan het Kabinet van de vicepresident, waarbij sloten zijn opengebroken en zijn vervangen door andere sloten."

Girdhari noemt de handeling ronduit onfatsoenlijk en een regelrechte desavouering van de SER als wettelijk adviesorgaan. Hij zegt dat zelfs na protest van de SER bij de president over deze handelingen, de correctie tot heden is uitgebleven. De regering heeft niet kunnen zorgen voor een passende en vervangende ruimte voor de SER.

Volgens het VES-bestuurslid zijn deze handelingen het bewijs dat de regering de SER buitenspel heeft gezet. Hij vermoedt dat de regering blijkbaar geen adviezen van de SER wenst te hebben. Girdhari vindt die houding afkeurenswaardig en  ongrondwettelijk.

"Dit rijmt niet met de situatie waarin wij als land verkeren. We zijn nog steeds in een financieel-economische crisis en worden met de dag armer. Participatie van alle instituten en organen is vereist om te geraken uit de financieel-economische crisis," betoogt hij. "Juist in deze periode is een goed en optimaal functionerende SER adviesorgaan van belang, waarbij consensus essentieel is tussen de sociale partners bij het implementeren van pijnlijke maatregelen door de regering als onderdeel van het herstel van de economie te midden van de realiteit waarbij de burgers armer worden en het steeds nijpender wordt voor gezinnen om het hoofd boven water te houden."

President Santokhi spreekt tegen dat de regering de SER een kopje kleiner wil maken. Integendeel zegt hij dat wat de raadsvoorzitter op papier heeft precies in lijn staat met wat de regering graag ziet gebeuren bij instituten zoals de institutionele- en capaciteitsversterking, profielenschets, integriteitsnormen, behoorlijke kwaliteiten en waarbij opleiding verplicht is.

Volgens het staatshoofd zijn alle partijen het daarmee eens. Maar de participerende partijen geven aan een gebalanceerde en  behoorlijke tijdlijn te willen zien. De tijdlijn laat nog even op zich wachten. Gezien de raadsvoorzitter er niet bij kon zijn bij eerdere besprekingen, zal de president haar volgende week opnieuw uitnodigen.
 
Hij benadrukt dat hij het plan goed vindt. Binnen de Raad moet dit nog besproken worden. Het plan behelst onder meer dat personen die de leeftijd van 70 jaar hebben bereikt niet toegelaten worden, zo ook mensen met een strafblad. Santokhi legt uit dat het gedeelte dat nog ontbreekt te maken heeft met de implementatie van het plan. Hij stelt een retorische vraag of dit alles op 1 januari 2024 moet worden geïmplementeerd of op een andere dag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May