India: Invoervergunning voor laptop- en tabletinvoer verplicht
03 Aug, 19:14
foto
Een jongen probeert een Apple-laptop te gebruiken in een computerwinkel in Tokio, Japan. (Foto: Reuters)


India heeft vandaag met onmiddellijke ingang een licentievereiste opgelegd voor de invoer van laptops, tablets en pc's. Het besluit zou Apple, Dell en Samsung hard kunnen treffen en zou hen kunnen dwingen om lokale productie te stimuleren.

De huidige regelgeving in India staat bedrijven toe laptops vrij te importeren, maar de nieuwe regel verplicht een speciale licentie voor deze producten, vergelijkbaar met de beperkingen die India in 2020 heeft opgelegd voor inkomende tv-zendingen.

Leidinggevenden in de branche zeiden dat een licentieregime zou leiden tot langere wachttijden voor elk nieuw model dat ze lanceren, en net voor een feestseizoen in India zou komen, wanneer de verkoop doorgaans stijgt.

De regering gaf in haar kennisgeving geen reden voor het besluit, maar de regering van premier Narendra Modi heeft lokale productie bevorderd en import ontmoedigd in het kader van zijn "Make in India"-plan.

India's invoer van elektronica, waaronder laptops, tablets en pc's, bedroeg US$ 19,7 miljard in de periode april tot juni, een stijging van 6,25% op jaarbasis.

Onderzoeksbureau Counterpoint schat dat de Indiase markt voor laptops en pc's jaarlijks 8 miljard dollar waard is, waarvan tweederde wordt geïmporteerd.

De bedoeling lijkt te zijn "vervanging van bepaalde goederen die zwaar worden geïmporteerd", zei Emkay Global-econoom Madhavi Arora.

Apple en Samsung zijn, samen met Acer, LG Electronics, Lenovo en HP Inc, enkele van de belangrijkste verkopers van laptops op de Indiase markt.

Een regeringsbron, die niet bij naam genoemd wil worden, vertelde verslaggevers dat bestelde zendingen tot 31 augustus zonder vergunning zijn toegestaan.

Het besluit zal naar verwachting ten goede komen aan contractfabrikanten zoals Dixon Technologies, wiens aandelen meer dan 7% stegen op het nieuws.

"De geest van de stap is om de productie naar India te duwen. Het is geen hint, het is een duwtje in de rug", zegt Ali Akhtar Jafri, voormalig directeur-generaal van MAIT, de instantie voor de elektronica-industrie.

India heeft een deadline verlengd voor bedrijven om een stimuleringsregeling van US$ 2 miljard aan te vragen om investeringen in de productie van IT-hardware aan te trekken.

De regeling is de sleutel tot de ambities van India om een krachtpatser te worden in de wereldwijde toeleveringsketen van elektronica, waarbij het land zich richt op een jaarlijkse productie ter waarde van US$ 300 miljard in 2026.

Het land heeft in het verleden hoge tarieven opgelegd aan producten zoals mobiele telefoons om de binnenlandse output te katalyseren.

Veiligheidszorgen

Naast het stimuleren van de lokale productie, is het besluit van de regering gericht op het terugdringen van de leveringen uit China, omdat het zich zorgen maakt over de veiligheid van dergelijke producten, zei een tweede overheidsbron.

De beperking zal India helpen om dergelijke hardware alleen te importeren van "vertrouwde partners", voegde de eerste overheidsbron eraan toe.

De helft van India's beperkte artikelen wordt verzonden vanuit China, waarmee de relatie van Delhi is verslechterd sinds grensconflicten in 2020, wat heeft geleid tot verschillende anti-Chinese stappen om investeringen en handel vanuit het buurland van India te beteugelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May