Inheemsen waarschuwen voor escalatie; eisen inwilligen
03 Aug, 00:00
foto
Audrey Christiaan overhandigt namens de Inheemse organisaties de petitie aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. Hierin zijn diverse eisen vastgelegd. (Foto: René Gompers)


"Groeiende gevoelens van onlust bij de Inheemsen over hoe de regering hen behandelt, zouden wederom kunnen leiden tot ongewenste escalatie waarbij het weer tot gewelduitbarstingen zou kunnen komen," wordt er gelezen uit de petitie die aan Assembleevoorzitter Marinus Bee is overhandigd door diverse Inheemse organisaties en familieleden van de twee doodgeschoten mannen op 2 mei.  Ze geven aan dat in plaats dat de regering het Kalinha en Lokono vonnis uitvoert dat de grondenrechten van de Inheemsen beschermt, zij delen van hun woon- en leefgebieden blijft uitgeven als onder andere goud- en houtconsessies, waardoor de  Inheemsen zwaar worden beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Woensdag zijn enkele vertegenwoordigers van Inheemse organisaties en familieleden van de doodgeschoten Inheemse mannen en de vijf die gevangen zitten, naar De Nationale Assemblee getogen om wederom aandacht te vragen voor de situatie. De twee doden zijn gevallen op 2 mei toen een kookpunt was bereikt in Pikin Saron. De groep geeft aan dat een onafhankelijk en grondig onderzoek naar de doodsoorzaak en de omstandigheden daaromheen uitblijft, dat Inheemsen worden beperkt in hun eigen gebieden terwijl de concessie-activiteiten gewoon doorgaan met politie- en militaire bescherming.

De petitie is door de Assembleevoorzitter in ontvangst genomen. Hij roept de gemeenschap weer eens op om op het pad van dialoog te blijven. Bee zegt dat hij er werk van gaat maken dat de petitie besproken wordt en roept "alle 50 Assembleeleden" op om quorum te komen verlenen, zodat het grondenrechtenvraagstuk eindelijk behandeld kan worden.

De organisaties en families benadrukken dat Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Ze eisen dat er alsnog een pathologisch forensisch onderzoek wordt uitgevoerd in plaats van een door de afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname. Zij vinden dat OPZ niet objectief is en dat de expertise en technische middelen ontbreken.

De volgende eis is dat de vijf mannen in de gevangenis conform de regels van de mensenrechten worden behandeld. Ze delen mee dat een van de mannen mishandeld zou zijn om informatie uit hem te halen. Ook zijn ze verbaasd erover dat nu pas het gerechtelijk vooronderzoek gaat beginnen waardoor de mannen nog langer in voorarrest zullen blijven.

Een andere eis is dat het Kalinha en Lokono vonnis dit jaar nog wordt uitgevoerd. De Nationale Assemblee en de regering moeten binnen 1 maand aangeven hoe het vonnis zal worden uitgevoerd.  Bee zegt dat hij zijn best gaat doen: "Hoe vaak we hier zijn geweest om petities in ontvangst te nemen, soms lijkt het op een gebed zonder eind. Maar dan nog vraag ik u; laten we in dialoog blijven. Wan dey oplossing o kon."

Audrey Christiaan en Lloyd Read, vertegenwoordigers van de Inheemse organisaties, geven aan dat zij zaken zo snel mogelijk opgelost willen zien. Voor de Inheemsen, de ondernemers en de rest van de samenleving. Maar het geduld raakt op. Christiaan: "Wij als leiders kunnen oproepen tot rust, maar hoelang gaan wij dat kunnen doen als dit zo door blijft gaan? Op een bepaald moment ga je de mensen niet meer rustig kunnen houden. Vooral wanneer ze honger hebben maar niet meer kunnen gaan jagen, en hun kreken en gronden vervuild worden. Dan hebben we wel een probleem!"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May