Ori: CLAD kreeg geen medewerking onderzoek schoolvervoer
03 Aug, 08:48
foto
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beantwoordt vragen van journalisten. (Beeld: RTV)


Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt dat met een externe deskundige een diepgaand onderzoek zal worden verricht naar het schoolvervoer vanaf 2016. Hij heeft geconstateerd dat zaken niet correct gaan. Er zou sprake zijn van een grootschalige corruptie met schoolvervoer. Ori zei gisteren in gesprek met journalisten dat zijn voorganger, Marie Levens, een CLAD-onderzoek had aangevraagd. Er zou volgens Ori geen medewerking zijn verleend aan de CLAD, waardoor het onderzoek niet mogelijk was. 

De minister merkt op dat er nog geen dossier is en de procureur-generaal daardoor niet kan worden ingeschakeld in dit stadium. Alles zal eerst op een rijtje worden gezet. Mensen die niet willen meewerken aan het onderzoek, tegen hen zullen er maatregelen worden genomen. Eerst zullen alle feiten op een rij worden gezet. De minister vindt niet dat er sprake is van politieke rancune. Hij zegt daarmee niet bezig te zijn, maar uit pure verantwoordelijkheid doet hij zijn werk.

De president heeft de minister gevraagd om na te gaan waar er bezuinigd kan worden. Schoolvervoer is een grote post. Maandelijks wordt volgens Ori ruim SRD 34 miljoen uitgegeven aan bus- en bootvervoer. Het gaat om ruim 745 trajecten. Volgens de bewindsman is er sprake van 'spookroutes'. Er wordt helemaal niet gereden op bepaalde routes, maar er worden declaraties ingediend.

Nagegaan moet worden of de routes voldoende worden bereden en of er sprake is van efficiëntie. De systemen en procedures zullen onder de loep worden genomen. Volgens Ori is schoolvervoer een aantrekkelijke bron om geld te verdienen. Het land is groot en er zijn veel routes. Zaken moeten echter volgens de bewindsman op een correcte manier plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May