BOG roept op tot inrichten kolfkamers op werkplekken
03 Aug, 02:54
foto


De borstvoedingsweek is woensdag gelanceerd in het Diakonessenhuis. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) organiseert jaarlijks dit evenement dat tot 7 augustus duurt. Het BOG roept andere ministeries, departementen en bedrijven uit de private sector op om een stap in de goede richting te zetten voor de preventieve zorg voor baby’s door een kolfkamer op de werkvloer in te richten. Eerder dit jaar heeft het BOG een kolfkamer in gebruik genomen met ondersteuning van het Unicef.

De borstvoedingsweek is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, het BOG, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en Unicef. Het thema van dit jaar is: Let's make breastfeeding and work, work. Het geven van borstvoeding geeft voordelen voor het leven, het is daarom van groot belang dat de voorlichting gecontinueerd wordt, werd benadrukt bij de lancering. 

In de wet Arbeidsbescherming gezin 2019 is opgenomen dat alle vrouwen in Suriname minimaal 14 weken en maximaal 18 weken zwangerschapsverlof moeten krijgen. In de wet worden ook werkgevers gestimuleerd om vrouwen in de gelegenheid te stellen om hun kindje borstvoeding te geven. De kolfkamer is bedoeld voor de zogende moeder om tijdens werkuren haar moedermelk af te kunnen kolven, in een veilige en nette omgeving, zodat deze niet verspild wordt en zij niet urenlang met gespannen borsten hoeft rond te lopen. De kolfkamer komt niet alleen de baby ten goede maar ook de ouders van het kind en uiteindelijk, de werkgever. De Vaders kunnen ook de afgekolfde melk geven aan hun baby en zo een hechtere band met hun kindje ontwikkelen. De melk kan op de juiste temperatuur worden bewaard en meegenomen voor de baby. Ook kan de afgekolfde melk de volgende dag afgegeven worden aan de oppas.

 “Als onze baby’s borstvoeding krijgen zijn ze gezonder, sterker, intelligenter, creatiever, groeien ze goed en worden ze niet zo snel ziek. Door het inzetten van de kolfkamer hoeft de moeder het werk niet te missen”, zegt Sharon Saridjan-Tjokro, hoofd van Family Health. Borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen. Het extra gewicht dat de moeder tijdens de zwangerschap meekrijgt, raakt ze hierdoor sneller kwijt. Tevens trekt de baarmoeder tijdens het geven van borstvoeding samen en keert deze sneller terug naar de normale grootte. Ook het risico op eierstokken en borstkanker wordt hierbij verminderd. Daarnaast heeft het geven van borstvoeding ook economische voordelen daar dure babyvoeding wordt vermeden.

Borstvoeding is onderdeel van de preventieve zorg van moeder op kind. Het BOG heeft zich daarom in de afgelopen periode ingezet om bewustwordingstrainingen te houden voor moeders, vaders, grootouders, influencers, ministeries en hun departementen, bedrijven in de privésector en de gezondheidswerkers.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May