Fitch verlaagt Amerikaanse kredietrating van AAA naar AA+
02 Aug, 04:53
foto
Fitch zegt dat de kredietverlaging de verwachte verslechtering van de begroting in de komende drie jaar weerspiegelt. (Foto: Reuters)


De kredietrating van de Amerikaanse overheid is verlaagd vanwege zorgen over de staat van de financiën van het land en de schuldenlast. Fitch, een van de drie grote onafhankelijke bureaus die de kredietwaardigheid beoordelen, verlaagde de rating van de hoogste rating van AAA naar AA+.

Fitch zei dat het de afgelopen 20 jaar een "gestage verslechtering" van het bestuur had opgemerkt.

Minister van Financiën Janet Yellen noemde de downgrade "willekeurig". Het was gebaseerd op "verouderde gegevens" uit de periode 2018 tot 2020, zei ze.

Beleggers gebruiken kredietratings als maatstaf om te beoordelen hoe riskant het is om geld te lenen aan een overheid. De VS wordt meestal beschouwd als een zeer veilige investering vanwege de omvang en relatieve stabiliteit van de economie.

Dit jaar was er echter weer een ronde van politiek conflict over overheidsleningen.

In juni slaagde de regering erin het schuldenplafond op te trekken tot 31,4 biljoen dollar, maar pas na een langdurige politieke strijd, die het land dreigde te dwingen zijn schulden af te lossen.

"De ratingverlaging van de Verenigde Staten weerspiegelt de verwachte verslechtering van de begroting in de komende drie jaar, een hoge en groeiende overheidsschuld en de erosie van het bestuur", zei Fitch in een verklaring.

"Volgens Fitch is er de afgelopen 20 jaar een gestage verslechtering van de bestuursnormen geweest, ook op het gebied van fiscale en schuldenkwesties, ondanks de tweeledige overeenkomst van juni om de schuldlimiet op te schorten tot januari 2025", aldus het ratingbureau.

Yellen zei dat ze het "sterk" oneens was met de beslissing van Fitch. "Schatkistpapier blijft 's werelds meest veilige en liquide bezit, en... de Amerikaanse economie is fundamenteel sterk", zei ze in een verklaring.

De timing en de grondgedachte achter de afwaardering hebben veel economen verrast.

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Larry Summers, zei dat Fitch's beslissing "bizar en onbeholpen" is, vooral omdat de Amerikaanse economie "er sterker uitziet dan verwacht", zei hij in een bericht op Twitter, nu bekend als X.

Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur bij financiële dienstverlener Allianz, zei dat de aankondiging van Fitch "een vreemde zet" was.

"Deze aankondiging zal eerder worden afgewezen dan een blijvende ontwrichtende impact hebben op de Amerikaanse economie en markten", schreef hij op het sociale mediaplatform Threads.

Fitch zei ook te verwachten dat de VS later dit jaar in een milde recessie terechtkomt.

De Nobelprijswinnende econoom Paul Krugman zei echter dat "het grootste economische nieuws van het afgelopen jaar het opmerkelijke succes van Amerika was om de inflatie te verlagen zonder een recessie".

Anderen die de timing van de Fitch-aankondiging in twijfel trokken, waren onder meer Jason Furman, die economisch adviseur was van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. Hij noemde het 'totaal absurd'.

Een ander kredietbeoordelaar, Standard & Poor's, heeft de rating van de VS al verlaagd van de hoogste AAA-status naar AA+ na een soortgelijke ruzie over het schuldenplafond in 2011.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May