Bonden gezondheidssector: Minister Ramadin is niet integer
01 Aug, 04:48
foto
De gezondheidsbonden hebben hun misnoegen kenbaar gemaakt over minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


Diverse bonden binnen de gezondheidssector hebben maandag tijdens een persconferentie aangegeven dat de minister van Volksgezondheid Amar Ramadin, niet integer is. Volgens hen is de minister bezig de groep zwart te maken. Ze vinden het niet in de haak dat de bewindsman tijdens een interview op 20 juli in de media verslag heeft gedaan over een stakeholders bijeenkomst, waarbij er is gesproken over onder meer het herstelprogramma, besteding verdragsmiddelen, oprichting zorgautoriteit en evaluatie basiszorgwet, heeft laten doorschemeren dat de bonden niet aanwezig waren op deze stakeholdersvergadering, omdat ze niet geïnteresseerd zijn om de problematiek binnen de zorgsector op te lossen.

Volgens bondsvoorzitter Robby Naarendorp van St. Vincentius Ziekenhuis heeft de minister de bonden willen beschuldigen dat ze alleen naar vergaderingen gaan waar er over geld wordt gesproken. Dit, terwijl de bonden niet waren uitgenodigd. Naarendorp vindt dat de minister met deze uitspraak geprobeerd heeft om de vakbonden in verlegenheid te brengen. Hij noemt de uitspraak van de bewindsman zeer onverantwoordelijk. Vooral daar buitenlanders ook aanwezig waren. Volgens hem nemen de buitenlanders dat beeld mee. Hij vindt de verklaring van de minister naar de vakbeweging toe zeer vernietigend.

De vakbonden hebben volgens Naarendorp de problematiek wel degelijk onder de aandacht gebracht van de bewindsman, omdat de bonden elke dag met de situatie bezig zijn. Zo haalt hij een voorbeeld aan waarbij verpleegkundigen aankloppen bij de bond en aangeven dat ze niet naar het werk kunnen vanwege gebrek aan financiële middelen. Hij voegt eraan toe dat de maand niet eens om is. Meestal gebeurt dit bij de tweede week al dat verpleegkundigen met de handen in het haar zitten. Hij vraagt zich af of de minister wel op de hoogte is van de situatie waarmee de gezondheidswerkers te kampen hebben. Naarendorp blijft erbij dat de vakbonden wel met de minister willen praten over de pijnpunten binnen de sector. Hij heeft meerdere malen benadrukt dat de verklaring van de minister zwaar weegt voor de groep.

Op 27 maart 2023 is er een brief gericht aan de verschillende directeuren. De minister en andere beleidsmakers zijn meegenomen in de correspondentie. In die brief werd opgenomen dat er een gezamenlijk congres is gehouden. De besluiten van dat congres waren vervat in vier punten en dat was onder meer het gebrek aan middelen op de werkvloer, waardoor er geen adequate zorg geboden kan worden. De besluiten zijn ook gedeeld met de actoren. Volgens Pool dient dit als bewijs dat de minister bezijdens de waarheid spreekt. En dat de bonden er niet alleen zijn om te praten over financiële middelen voor hun doelgroep.

Overbrugging en behoud toelagen
Een ander punt waarover de bonden vallen, is de uitvoering van de overbrugging en werving en behoud toelagen. Lloyd Pool, voorzitter van de ABPLAZ (Algemene Bond van Personeel in dienst bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo) geeft aan dat er ernstige verwarring is ontstaan over dit gedeelte. Pool legt uit dat de werkers vragen of de gelden die zijn gestort te maken hebben met de diverse toelagen of als het gaat om de koopkrachtversterking van de regering. Dit punt is heel onduidelijk en zorgt voor ruis binnen het veld. De bonden zijn bezig met een nieuwe loonreeks voor de gezondheidssector. De minister heeft gekozen voor een integrale aanpak. Daarvoor heeft hij de bond wel aan zijn zijde kunnen krijgen. Echter, is er veel stagnatie geweest vanuit de zijde van de minister, zegt Pool.

Op 25 februari 2023 is er een brief gericht aan de minister waarbij werd voorgesteld vanuit de bond dat er een netto bedrag van SRD 3.000 wordt uitbetaald aan medewerkers binnen de sector als koopkrachtversterking met als eis vanaf 1 maart 2023. Dit, totdat de nieuwe loonreeks in werking treedt. Pool geeft aan dat er op 20 maart 2023 weer een brief is gericht aan de bewindsman, die eigenlijk bedoeld was voor de diverse directeuren met als onderwerp tussentijdse oplossing. Omdat er maar geen reactie kwam van de minister op het schrijven van februari.

Na het laatste protest is er gesproken over een overbruggingstoelage met een minimum bedrag van SRD 1.100 bestemd voor alle personeelsleden. De gespecialiseerden zouden een werving en behoudtoelage tegen een ander bedrag krijgen, legt Pool uit. Naar zijn uitleg zijn zaken hier verkeerd aangepakt, omdat de regering met een andere bond een koopkrachtversterking heeft toebedeeld aan het werkersveld. Nu blijkt dat een deel wel krijgt en een ander deel niet. En het is ook niet duidelijk of het gaat om de koopkrachtversterking van de regering of de overbrugging en behoud toelagen die eerder waren toegezegd. Starnieuws heeft minister Ramadhin benaderd voor een reactie. De bewindsman geeft aan op een later tijdstip te zullen reageren. Hij zal puntsgewijs en gedetailleerd antwoord geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May