Alertheid voor extreem weerbeeld in Suriname
01 Aug, 14:47
foto


Uit internationale metingen blijkt dat het El Niño verschijnsel steeds meer greep krijgt op het weer in de wereld. De doorwerking ervan vertaalt zich in hoge luchttemperaturen en het intreden van weinig tot geen neerslag in ons land. De roep tot alertheid in Suriname voor extreem weerbeeld moet voldoende aandacht krijgen van burgers, verschillende sectoren van de economie en de overheid.

Op de volgende vragen moet snel antwoord worden gevonden:
• Heeft Staatsolie Power Company Suriname een back-up plan wanneer het waterpeil een significante daling zal vertonen in het Brokopondo stuwmeer.

• Heeft de Surinaamse Waterleiding Maatschappij nagedacht over het mogelijk verzilt raken van waterbronnen die in het kustgebied liggen bij het aanhouden van droogte langer dan normaal en het dalen van het grondwaterpeil met als resultaat minder water ter beschikking.

• Is er al een plan ontwikkeld door of voor de landbouwsector om een lange periode van droogte te kunnen overbruggen met het oog op voedselzekerheid of het dekken van de export behoefte.

• Heeft de Energie Bedrijven Suriname al voorzieningen getroffen i.v.m mogelijke vermindering van energie toevoer vanuit het stuwmeer als gevolg van een droge periode langer dan normaal, terwijl een toename van de vraag naar energie bij haar afnemers zal ontstaan en ook de vraag naar de invloed van hoge luchttemperaturen op de  transmissie faciliteiten van de EBS mag niet onbeantwoord blijven.

• Is de brandweer al goed uitgerust om grasbranden te bestrijden?
.
Inderdaad, slechts met vijf vragen ontstaat er al voldoende stof tot nadenken, maar waarom moet nog meer aandacht worden besteed aan het vraagstuk. Het antwoord op de gestelde vraag is, een goede voorbereiding werkt mitigerend. Het Is bekend dat oktober de warmste maand is in ons land, dus is het verwachtbaar dat de temperaturen van rond de 33 graden Celsius die nu gehaald worden verder zullen stijgen. Of het record van 37 graden Celsius als absolute maximum temperatuur voor Suriname wordt verbroken valt nog te zien, hoewel de meeste rekenmodellen die internationale meteorologische instituten gebruiken, verwachten dat de kans voor zeker zestig procent aanwezig is.

Nu al hebben mensen, dieren en planten moeite, voor de mens begint het met een gevoel van minder comfort, omdat het afkoelen middels zweten trager verloopt en in een ver gevorderde fase kan zonnesteek optreden. Sommige dieren, zoals kippen, hebben de luxe niet om via transpiratie hun warmte aan de omgeving kwijt te raken, waardoor de dood sneller optreedt. Bij een hoge temperatuur verdampt er meer water uit de grond, terwijl de ontwikkeling van  de plant o.a de groeisnelheid wordt vertraagd.

Niet alleen de hoge temperaturen vormen een bedreiging voor het leven, maar ook het uitblijven van neerslag, vooral wanneer deze ook niet terug zal keren na de grote schoolvakantie in ons land. De trend van weinig neerslag is nu zichtbaar in Suriname en zal langzaam verder verslechteren totdat het nulpunt is bereikt. We zullen dan onze hoop moeten vestigen op passages van storingen en of stormen boven de Atlantische Oceaan die kortstondig fikse onweersbuien en windstoten kunnen opleveren.

Een lange periode van droogte veroorzaakt een enorme daling van de grondwaterspiegel. Sommige gebieden kunnen verzakingen van de grond ervan overhouden met alle gevolgen voor gebouwen, die soms scheuringen vertonen in de fundering, soms ook zichtbaar aan het gebouw boven maaiveld of in het ergste geval zakken gebouwen enkele centimeters de bodem in...

Uw persoonlijke beschermingsplan tegen extreme weersomstandigheden
Indien mogelijk kan het aantal uren in de zon worden verminderd, zo niet kunt u, uw activiteiten aanpassen waarbij de periode 7-10 uur en 17-19.00 uur worden gebruikt om activiteiten/werkzaamheden uit te voeren. Als afbakening van de periode niet lukt, dan is het handig een hoofddeksel en of zonnebril op te zetten.
Probeer zoveel als mogelijk activiteiten in huis of een gebouw uit te voeren, waarbij de mogelijkheid bestaat voor afkoeling o.a inzet van een ventilator of airco, frequent een bad nemen is ook een alternatief.

Blijft niet te lang zitten in ruimten die niet goed geventileerd worden. Bij de afwezigheid van een koelsysteem in de auto, moeten de ruiten het liefst open blijven staan, omdat de temperatuur in de auto hoger is dan de omgevingstemperatuur.
Drink voldoende water om het verlies dat jouw lichaam ervaart te compenseren.

Het is verstandig enkele flessen water in huis op te slaan op een plek, waarbij deze niet worden blootgesteld aan zonlicht, ingeval de levering van water door de SWM  noodzakelijkerwijs gestaakt moet worden.

Meteoroloog,
R.Oehlers
Verbonden aan Roweather consultancy
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May