Migratie centraal bij Peerke Donders tentoonstelling
26 Oct 2011, 17:30
foto
Voetbalgroep Curaçao. (Foto: Collectie Fraters van Tilburg)


In Peerke Donders Paviljoen in Tilburg (Nederland) is een nieuwe tentoonstelling te zien, waarin migratie van én naar de Cariben centraal staat. Er is oud en nieuw fotomateriaal uit Tilburg, Suriname, Curaçao, Aruba en Bonaire te zien. De tentoonstelling wordt gehouden van 28 oktober tot en met 7 april.

Al in de 19e eeuw maakten Tilburgse ‘jongeren’ deze expeditie om vervolgens nooit meer terug te keren naar eigen land. Zij emigreerden vanwege hun toekomstige beroep als priester, missionaris of als frater in het onderwijs. Peerke Donders is een van de voorbeelden. In 1841 vertrok hij op 32-jarige leeftijd naar Suriname om er te gaan werken als priester bij de melaatsen. Een halve eeuw later - in 1887, het sterfjaar van Peerke - volgden de Fraters van Tilburg om vooral in het onderwijs aan de slag te gaan op de Antillen: Curaçao, Bonaire en Aruba. De jonge Fraters stichtten er scholen en verzorgden bijna een eeuw lang zowel het lager- als voortgezet onderwijs.

Migratiestroom
Talloze Caribische jongens en meisjes werden door de Fraters van Tilburg onderwezen en voorbereid op een vervolgstudie of beroep. Aangezien de mogelijkheden op de Antillen daartoe beperkt waren, kwamen zij vaak naar Nederland. Vanwege onder andere de band met de Fraters, kozen veel Antilliaanse jongeren voor een studie in de stad Tilburg. Al vanaf de periode tussen de twee wereldoorlogen kwamen er studenten naar Tilburg.

Dit hield aan tot aan de jaren zeventig, waarna er ook andere Antilliaanse groepen naar Nederland kwamen, zoals gezinnen. Werden de Antillianen in eerste instantie nog gezien als ‘Zwarte parels’, later werden zij meer aangeduid als ‘probleemgroepering’. De migrantenstroom vanuit Suriname kwam vanwege de onafhankelijkheid eveneens op gang in de jaren zeventig. Ook bij deze Surinaamse jongeren werd de keuze voor Tilburg gevoed door onder andere de connectie met Peerke Donders.

De tentoonstelling
De tentoonstelling Mission: Tilburg - Cariben in Peerke Donders Paviljoen toont diverse foto’s en films. Zo is er materiaal uit de Caribische fotocollectie van de Fraters van Tilburg, gemaakt tijdens het leven en werk van de fraters op de Antillen. Een groot deel van deze collectie is ook te bekijken via www.caribischerfgoed.nl.

Nieuw filmmateriaal is afkomstig van de Tilburgse kunstenaar Rob Moonen die in het kader van ‘Nieuwe Brabanders’ twee films vervaardigde: ‘Zwarte parels’ en ‘Waar ik ben’. Hierin staan de Tilburgers Roy Pieters, Cherry Taylor, Carla en Glenn Doekhi en de Bosschenaar Isidoor Wens centraal. Zij kwamen vanuit de Antillen en Suriname naar Brabant voor het vervullen van hun missies. Voorts is er een vijftal portretten van Cariben die hun sporen reeds verdiend hebben in de Tilburgse samenleving zoals Mariëta Emers, Boy Ecurie (†), Eddy Dap (†), Carla van Bijnen (†) en Randal Corsen.

Interviews
Voor de tentoonstelling interviewden filmmaakster Anne Neijens en antropologe Lotte van Oudheusden enkele relatief jonge Cariben, zoals de 23-jarige Navin Roepan uit Suriname. Navin loopt stage bij R-Newt van Stichting de Twern. R-Newt zet zich op een moderne en innovatieve manier in voor jongerenwerk, bijvoorbeeld door mensen met een bepaald expertise in contact te brengen jongeren.

De 33-jarige Fabio Dap vertelt in een interview over haar gezinscoachwerk bij het Veiligheidshuis en IMV. Zij richt zich op volwassenen en gezinnen met een meervoudige en complexe problematiek.

De migratie tussen de Cariben en Tilburg door mensen met een missie wordt hiermee in beeld gebracht. Deze tentoonstelling is voor jong en oud.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May