Brazilië: Doden bij explosies in graansilo's
29 Jul, 02:53
foto
Er steeg nog steeds rook op bij een landbouwcoöperatie in Palotina in de Braziliaanse staat Parana op 27 juli 2023, een dag nadat de faciliteit werd opgeschrikt door een reeks explosies. (Foto via Reuters)


Bij de ontploffing van een graansilo bij een landbouwcoöperatie, zijn in het zuiden van Brazilië zeker acht mensen om het leven gekomen en zijn elf anderen gewond geraakt. Eén persoon bleef donderdag vermist, een dag na de explosie in de C Vale-coöperatie in Palotina, een stad ongeveer 600 km ten westen van Curitiba, de hoofdstad van de deelstaat Parana. Parana is een van de belangrijkste graanproducerende deelstaten van Brazilië.

"Er was een explosie in een van de silo's die een tweede en een derde veroorzaakte", vertelde brandweerwoordvoerder Tiago Zajac van Parana aan persbureau Agence France-Presse.

Videobeelden die op sociale en Braziliaanse media werden verspreid, toonden een grote kolom witte rook die uit de locatie kwam en inwoners van Palotina meldden dat ze een trilling voelden toen ramen in verschillende huizen werden uitgeblazen.

C Vale, een belangrijke producent van sojabonen, tarwe en maïs die graan opslaat in 125 eenheden in vijf Braziliaanse deelstaten en in Paraguay, bevestigde in een verklaring dat een "grootschalig ongeval onze centrale graanontvangsteenheid in Palotina heeft getroffen".

Het bedrijf zei dat de oorzaak "nog moet worden vastgesteld".

Graanstofdeeltjes zijn zeer brandbaar en kunnen brand of explosies veroorzaken. De deeltjes kunnen afkomstig zijn van tarwe, haver, gerst of andere graansoorten die lagen vormen of in de lucht komen in een afgesloten ruimte.

Experts zeggen dat er vier elementen aanwezig moeten zijn om een graanstofexplosie te laten plaatsvinden: brandstof, zuurstof, opsluiting en een ontstekingsbron.

"Ik ben diep bedroefd door wat er is gebeurd bij C Vale", schreef de Braziliaanse minister van Landbouw Carlos Favaro op de sociale media-website X, voorheen bekend als Twitter. "Ik betuig mijn medeleven met de families van de slachtoffers."

Waarnemend gouverneur van Parana, Darci Piana, ging naar Palotina, de thuisbasis van ongeveer 35.000 mensen, met staatssecretarissen om de reddingsoperaties te volgen en steun te bieden aan de families, aldus de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May