Stg 8 december 1982: Duidelijke conclusies in hoger beroep
29 Jul, 14:49
foto


Met het hoger beroep in het 8 december strafproces bij het Hof van Justitie op 31 juli aanstaande, zal de advocaat van de verdachten de gelegenheid krijgen om te reageren op de argumenten, die  door het Openbaar Ministerie zijn gepresenteerd. Ook de verdachten krijgen de gelegenheid om hun laatste woord te uiten. De nabestaanden hadden inderdaad gehoopt dat het 8 december strafproces veel eerder zou zijn afgerond, omdat de lange duur van het proces emotioneel en mentaal belastend voor hen is geweest en het frustrerend was om zo lang te wachten op gerechtigheid voor hun dierbaren. 

Tegelijkertijd beseffen ze dat naast de vele vertragingstechnieken van de verdediging van de verdachten, ook de zorgvuldigheid van het OM om alle feiten en bewijsmaterialen zorgvuldig te verzamelen enige tijd in beslag heeft genomen, zodat de kans groter is dat een rechtvaardig oordeel wordt geveld. In tegenstelling tot de verdachten en de algemene praktijken tijdens de dictatuur van de 80'er jaren, probeerden zij 'met leugens de waarheid te verdoezelen'.

Na 31 juli komt het langverwachte moment waarop de waarheid omtrent de gruwelijke moorden op 8 december 1982 aan het licht zal komen. Na talloze zittingen en getuigenverklaringen staat de waarheid nu glashelder vast. De obductierapporten spreken duidelijke taal: wreedheid en onmenselijkheid hebben plaatsgevonden. Terwijl de beschrijving van de lichamen geen enkele andere conclusie toelaat, wordt ook de bewering van een CIA-geleide invasie en het voornemen om slachtoffers uit Suriname te verbannen, sterk weerlegd. De verdachten Bouterse en de Nationale Militaire Raad hebben vanaf de moorden alles gedaan om te voorkomen dat de waarheid  naar buiten kwam.

Het proces heeft zich gekenmerkt door grondig onderzoek en het horen van getuigen, waardoor een waarheidsgetrouw beeld van de gebeurtenissen is ontstaan. De obductierapporten en getuigenissen hebben cruciale inzichten verschaft en hebben zonder twijfel vastgesteld dat de 15 “zonen ven Suriname” het slachtoffer zijn geworden van onmenselijke daden.
Tijdens het proces zijn ook ongegronde claims grondig weerlegd, zoals de bewering van een door de CIA geleide invasie en plannen om de 15 slachtoffers met een SLM-vliegtuig te verbannen. (De internationale regels omtrent luchtvaart en soevereiniteit van landen zijn helder: een vliegtuig kan niet zonder toestemming het luchtruim van een ander land betreden, en mensen kunnen niet zonder instemming naar een ander land worden uitgewezen). 

Daarnaast is ook de verklaring van de bevelhebber D. Bouterse op 8 december 1982 via de STVS dat de 15 mannen op de vlucht zijn doodgeschoten. Daarenboven hebben we ook moeten aanhoren de leugenachtige verklaring over de afwezigheid in het Fort Zeelandia van de verdachte D. ,Bouterse terwijl videobeelden bewezen dat D. Bouterse in het Fort Zeelandia aanwezig was, en hij André Kamperveen interviewde op de fatale avond, en hem onder druk zette om te verklaren dat de 15 mannen een CIA-bruggenhoofd vormden.  
                                       
Na 40 jaar heeft  D.Bouterse en zijn medeverdachten geen enkel bewijs op tafel kunnen zetten dat de slachtoffers van 8 december gezamenlijk of afzonderlijk met de CIA bezig waren met een coup. Er zijn geen afgeluisterde telefoongesprekken, geen foto's, geen documenten, geen videobeelden. Niets!  Het onderzoek dat in de rechtszaal heeft plaatsgevonden, is een voorbeeld van onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Experts en getuigen zijn nauwkeurig gehoord, en bewijsmateriaal is zorgvuldig geanalyseerd om tot de meest rechtvaardige conclusies te komen. Dit illustreert het belang van een transparant en onafhankelijk gerechtelijk systeem om de waarheid aan het licht te brengen en gerechtigheid te waarborgen.

Terwijl het Hoger Beroep tot een eind komt , kunnen we met vertrouwen zeggen dat het proces van waarheidsvinding in de rechtszaal een cruciale rol heeft gespeeld bij het blootleggen van de feiten. De waarheid is nu duidelijk vastgesteld, en we hopen dat gerechtigheid zal zegevieren voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Laten we vertrouwen hebben in ons gerechtelijk systeem en het belang van onafhankelijk onderzoek benadrukken, zodat we een samenleving kunnen opbouwen waarin waarheid en rechtvaardigheid centraal staan.

Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh  
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May