Afrika-top dringt er bij Rusland op aan om graandeal te verlengen
28 Jul, 14:47
foto
De Russische president Vladimir Putin en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi praten terwijl ze poseren voor een foto op de Rusland-Afrika-top in Sint-Petersburg. (Foto: Reuters)


De president van Egypte heeft er bij Vladimir Putin op aangedrongen de deal te verlengen waardoor Oekraïne graan mag exporteren op een top die de Russische president organiseert. Abdel Fattah al-Sisi zei dat het "essentieel" was om de deal nieuw leven in te blazen en riep op tot een dringende oplossing om de armste Afrikaanse landen te bevoorraden.

Rusland stapte vorige week uit de deal en bombardeerde sindsdien de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.

Putin zegt dat het Westen zich niet aan de afspraak heeft gehouden en heeft Russisch graan aangeboden aan zes Afrikaanse landen. Hij zei dat Rusland het graan gratis zou leveren.

Egypte is een belangrijke afnemer van graan via de Zwarte Zeeroute en is bijzonder kwetsbaar voor wereldwijde voedselprijsschokken.

In zijn reactie benadrukte Putin dat de stijgende voedselprijzen het gevolg waren van westerse beleidsfouten die dateren van vóór de oorlog met Oekraïne.

Hij beweerde ook dat de graandeal geen graan naar de armste landen had gebracht en zei dat Rusland bereid was om zijn eigen graan te leveren om een "wereldwijde voedselcrisis" te helpen voorkomen.

Rusland zou Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea elk 25-50.000 ton gratis graan kunnen leveren in de komende drie tot vier maanden, zei hij.

Deze zes landen zijn allemaal bondgenoten van Rusland, behalve Somalië, dat een ernstige humanitaire crisis doormaakt.

Sinds de terugtrekking uit de deal heeft Rusland herhaaldelijk Oekraïense havens en depots gebombardeerd, waarbij duizenden tonnen graan zijn vernietigd.

Afrikaanse leiders gebruikten de tweede dag van de top ook om er bij Putin op aan te dringen om door te gaan met een vredesplan dat zij voorstellen om een einde te maken aan de oorlog als gevolg van de grootschalige invasie van Moskou vorig jaar in zijn buurland.

Het plan roept op tot erkenning van de soevereiniteit van Rusland en Oekraïne, dringende vredesbesprekingen en voortzetting van de ongehinderde graanexport.

De president van Congo Brazzaville, Denis Sassou Nguesso, benadrukte dat het "niet moet worden onderschat".

Putin zei dat Moskou de plannen aan het bekijken was, hoewel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky elk plan heeft uitgesloten dat Rusland de controle geeft over het grondgebied dat het in beslag heeft genomen.

De invasie van Rusland leidde tot een blokkade van de Zwarte Zeehavens van het land, waarbij 20 miljoen ton graan, bestemd voor de export, vast kwam te zitten.

Hierdoor stegen de wereldvoedselprijzen en dreigden er tekorten te ontstaan in landen in het Midden-Oosten en Afrika die aanzienlijke hoeveelheden voedsel uit Oekraïne importeerden.

De deal werd in juli 2022 gesloten tussen Rusland en Oekraïne - bemiddeld door Turkije en de VN - waardoor vrachtschepen door een corridor in de Zwarte Zee van 310 zeemijl lang en drie zeemijl breed kunnen varen.

Oekraïne is een van 's werelds grootste leveranciers van gewassen zoals zonnebloemolie, gerst, maïs en tarwe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May