Couppleger Abdourahmane Tchiani roept zichzelf uit tot leider Niger
28 Jul, 10:45
foto
Generaal Abdourahmane Tchiani heeft met de natie gesproken om de redenen voor de staatsgreep uit te leggen. (Foto: AFP)


Generaal Abdourahmane Tchiani heeft zichzelf na een dramatische coup uitgeroepen tot nieuwe leider van Niger. Ook bekend als Omar Tchiani, pleegde hij een machtsovername die woensdag begon toen de eenheid van de presidentiële garde die hij leidde de leider van het land greep.

Hiermee wordt de eerste vreedzame en democratische overgang van Niger sinds de onafhankelijkheid in 1960 verbrijzeld.

Men denkt dat president Mohamed Bazoum in goede gezondheid verkeert en nog steeds wordt vastgehouden door zijn eigen bewakers. Hij werd door westerse landen beschouwd als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen islamitische militanten in de regio.

De staatsgreep is ronduit veroordeeld door internationale instanties, waaronder de Afrikaanse Unie, het West-Afrikaanse regionale blok (Ecowas), de EU en de VN.

De leider van de Russische huurlingengroep Wagner heeft naar verluidt echter de staatsgreep geprezen en beschreven als een triomf. "Wat er in Niger is gebeurd, is niets anders dan de strijd van de mensen van Niger met hun kolonisten", zei Yevgeny Prigozhin op een aan Wagner gelieerd Telegram-kanaal.

Tchiani (62) heeft sinds 2011 de leiding over de presidentiële garde en werd in 2018 gepromoveerd tot de rang van generaal door voormalig president Mahamadou Issoufou.

Hij was ook in verband gebracht met een poging tot staatsgreep tegen de ex-president in 2015, maar verscheen voor de rechtbank om dit te ontkennen.

In een televisietoespraak zei generaal Tchiani dat zijn junta het overnam vanwege verschillende problemen in Niger, waaronder onveiligheid, economische ellende en corruptie.

De staatsgreep in Niger is de laatste in een golf van overnames die de West-Afrikaanse regio de afgelopen jaren heeft getroffen, waarbij regeringen in onder meer Mali, Guinee en Burkina Faso omver zijn geworpen.

Het komt ook als een grote klap voor de leiding van Ecowas. Nog maar twee weken geleden waarschuwde de voorzitter van het blok, president Bola Tinubu, dat het terrorisme en het opkomende patroon van staatsgrepen in West-Afrika alarmerende niveaus hadden bereikt en eiste hij dringende, gecoördineerde acties.

Er zijn nu zorgen over bij welke landen de nieuwe leider zich zal aansluiten. De buurlanden van Niger, Burkina Faso en Mali, hebben zich sinds de recente staatsgrepen beide richting Moskou gericht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May