Informele sector overgelaten aan de grillen van klimaatverandering
28 Jul, 02:54
foto
Een stand aan de Jodenbreestraat met uitgestalde kleding voor jong en oud. (Foto's: Sarah Jane @SublimeSpecialty)


In het hart van Paramaribo bloeit de informele sector, waar hardwerkende ondernemers een breed scala aan diensten aanbieden. Klimaatverandering zorgt echter voor frequente extreme weersomstandigheden, zoals stortbuien, hittegolven en stijgende zeespiegel, waardoor deze ondernemers moeite hebben om hun activiteiten voort te zetten en hun inkomsten te behouden.

“Als het regent, staat het water bijna tot kniehoogte. Ik heb veel geïnvesteerd, als mijn kleren nat worden, ben ik de grote verliezer,” zegt J. P., een hardwerkende kledingverkoper in de Jodenbreestraat. Extreme klimaatveranderingen zoals stortbuien en hittegolven hebben de informele sector in Suriname in hun greep, waardoor ondernemers gedwongen zijn hun spullen te beschermen en te vechten voor hun bestaan.

Deze schoen en gereedschappen staan op een tafel die moet dienen als werkplaats voor een schoenmaker aan de Maagdenstraat.

De informele micro-ondernemers in de Jodenbreestraat, Maagdenstraat en Heiligenweg die ondanks de uitdagingen blijven doorzetten, vertellen hun verhaal. “We zijn afhankelijk van deze verkoop. Als een auto stopt, gaan we in het water om te verkopen,” zegt een verkoper van vruchten en gekonfijte vruchten. De zorgen over klimaatverandering nemen toe, zoals het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) onthult. Stedelijke gebieden zullen steeds vaker te maken krijgen met extreme klimaatveranderingen, wat de gezondheid en informele middelen van bestaan aanzienlijk beïnvloedt.

Priscilla Misiekaba-Kia

Lees het volledige artikel over hoe deze veerkrachtige ondernemers zich staande proberen te houden te midden van een veranderend klimaat.

pdf-icon.gif Informele_sector_overgelaten_aan_de_grillen_van_klimaatverandering.pdf                
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May