Doekhie wil rentevoet bij banken aan banden leggen
20 Oct 2011, 04:00
foto
Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP)


Parlementariër Rashied Doekhie (Mega Combinatie) pleit voor het invoeren van een nieuwe wet die banken en andere financiële instellingen bindt aan een door de wet vastgestelde rentevoet. De parlementariër onderstreept dat een rentevoet van 9% moet gelden voor alle bijkomstige zaken die horen binnen een bancaire transactie.

Hij en andere collega’s in De Nationale Assemblee hekelen het feit dat bij banken de rentevoet 18 en 19% is. Daarnaast zijn er bij leningen tal van andere kosten die met rente in rekening worden gebracht. Het gaat onder andere om administratiekosten, notariële kosten, provisie en dergelijke.

Dieper in de put
“Op welke ratio en met welke wettelijke grondslag worden deze rente aan de gemeenschap opgedrongen?”, vraagt Doekhie zich af. Hij zegt als volksvertegenwoordiger met veel zaken geconfronteerd te worden. Mensen die in nood zijn en een lening bij de bank sluiten, raken eigenlijk dieper in de put. Hij en andere leden van het parlement pleiten voor het in het leven roepen van een leeninstantie die met deze wet mensen leert hoe te lenen bij banken. Lenen bij een geldschieter wordt ten stelligste afgeraden.

Doekhie vindt dat het een uitdaging moet zijn voor banken en financiële instellingen om vanaf 9% verder naar beneden elkaar te beconcurreren. De parlementariër zegt de banken met ‘listige streken’ grof geld en hoge winsten maken. Doekhie geeft het voorbeeld van leningen met een hoge rentevoet. “Wanneer niet op tijd is betaald zijn de banken allang blij. Ze laten je drie tot vier maanden met rust en plotseling word je aangeslagen met boeterentes”, legt Doekhie uit.

Onderzoek waard
De politicus zegt dat aan het eind van het jaar het opvallend is hoeveel winsten de instellingen maken. Een aanzienlijk deel daarvan is geen gewone winst, maar komt uit de verkoop van onroerende goederen, uit leningen die niet betaald kunnen worden. De parlementariër zegt aan Starnieuws dat het een onderzoek waard is om na te gaan hoeveel van dit soort gevallen er zijn bij de banken. Een ander fenomeen is volgens Doekhie dat banken, maar veelal bankemployees, bij een betalingsregeling via een bank die in US-dollar moet plaatsvinden, de betaling op naam van de cliënt wordt gedaan in SRD, tegen een banktarief.

Op een ander moment wordt het verschil tussen bank en straatkoers opgestreken door de employee. “Het probleem is dat je niet alle dingen kan bewijzen, maar ik ben volksvertegenwoordiger en kom genoeg in contact met dit soort praktijken”, zegt Doekhie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May