Ecuador kondigt noodtoestand af na moord burgemeester
25 Jul, 09:25
foto
De kist van Agustín Intriago, burgemeester van Manta, wordt op 24 juli bewaakt door brandweerlieden. (Foto: AP)


Ecuador heeft de noodtoestand uitgeroepen in drie provincies nadat bij een schietpartij twee mensen om het leven kwamen, onder wie de burgemeester van een grote stad. Bij de aankondiging van de maatregel op maandag bracht de president van Ecuador, Guillermo Lasso, hulde aan de twee slachtoffers, Agustín Intriago en Ariana Estefanía Chancay.

"Geen enkele moeder zou haar kinderen moeten begraven en geen enkel kind zou moeten opgroeien zonder hun ouder, laat staan vanwege een criminele aanval", schreef Lasso op Twitter. "Vandaag is Ecuador in rouw."

Lasso voegde eraan toe dat een verdachte van de schietpartij in hechtenis is genomen terwijl het onderzoek gaande was.

De schietpartij vond zondag plaats in de havenstad Manta, waar de 38-jarige Intriago onlangs in mei aan een tweede termijn als burgemeester was begonnen. Hij was in februari herkozen.

Chancay, een jonge voetballer van het Las Dragonas-team, had de burgemeester benaderd om te praten toen de schietpartij begon, aldus de krant El Universo. Ook zij stierf aan haar verwondingen.

Vier extra mensen raakten gewond bij de aanval, toen veiligheidsagenten rond de burgemeester terugschoten. Er is geen motief voor de schietpartij vrijgegeven.

Gevangenisgevechten braken los
De schietpartij was een bijzonder spraakmakende misdaad in een land dat blijft worstelen met bendegeweld.

Zo braken afgelopen weekend rellen uit in de penitentiaire inrichting La Litoral, de grootste gevangenis van het land. Het geweld begon op zaterdagmiddag en ging het hele weekend door, waarbij ten minste zes doden en elf gewonden vielen.

Autoriteiten wijten het geweld aan rivaliserende bendes. Gelegen in Guayaquil, de grootste havenstad van het land, is de gevangenis een van de beruchtste van het land.

In september 2021 beleefde La Litoral een van de dodelijkste gevangenisrellen in de geschiedenis van het land, met ongeveer 120 doden. Sinds dat jaar zijn meer dan 400 mensen omgekomen in de gevangenissen van Ecuador.

Maandag werden ook naar schatting 90 gevangenisbewakers gegijzeld in de provincies Cotopaxi, Azuay, Cañar, El Oro en Napo.

Groepen in dertien van de gevangenissen en detentiecentra van het land hebben ook een hongerstaking aangekondigd, hoewel de autoriteiten de redenen voor de demonstratie niet hebben bekendgemaakt.

Kuststeden zoals Manta en Guayapil zijn hotspots geweest voor bendeoorlogen, terwijl bendes drugs van Ecuador naar overzeese bestemmingen proberen te vervoeren. In april werden 10 mensen gedood en drie gewond, onder wie een 13-jarig meisje, bij een aanval die ook werd toegeschreven aan bendegeweld.

In zijn verklaring op maandag zei president Lasso dat de recente sterfgevallen "ons pijn doen en ons tegelijkertijd stimuleren als land".

"Straffeloosheid is een negatieve boodschap voor de samenleving", schreef hij. De provincies Manabí, Los Ríos en delen van Guayas kregen een avondklok als onderdeel van de noodtoestand.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May