Aanpak kinderarbeid in Brokopondo besproken tijdens sessie
24 Jul, 10:44
foto
Het ministerie van AWJ heeft een sessie over arbeidswetgeving en kinderarbeid gehouden in Brokopondo. Links minister Steven Mac Andrew. (Foto: AWJ)


In het district Brokopondo zijn er klachten over dat kinderen arbeid verrichten in vooral kleinschalige goudwinning. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft net als in andere districten een voorlichtingssessie over arbeidswetgeving gehouden voor bestuursambtenaren. Zij worden als eerste in het veld geconfronteerd met misstanden en overtredingen. Ook vertegenwoordigers van enkele werkgevers, het traditioneel gezag en de plaatselijke vrouwenbeweging woonden de sessie bij. Er ook voorlichting gegeven over kinderarbeid en de gevolgen daarvan voor het kind en de ouders.

Minister Steven Mac Andrew was ook afgereisd naar Brokopondo om met zijn aanwezigheid een statement te maken over het belang, dat hij hecht aan de rurale gebieden en het binnenland. Hij gaf aan dat het ministerie uitgaat van een landelijke benadering bij de voorbereiding en uitvoering van zowel het jeugd- als arbeidsbeleid. Enkele maanden geleden heeft hij nog de commissie Bevordering en Ontwikkeling van Ondernemerschap Binnenland in het leven geroepen. 

Brokopondo is al enige tijd op de radar van AWJ. Zo heeft het ministerie vorig jaar samen met een delegatie van de Internationale Arbeidsorganisatie een werkbezoek gebracht aan het district om zich te oriënteren op Decent Work uitdagingen. De bewindsman sprak hij de hoop uit dat de voorlichting een boost zal geven om assertiever te reageren op eventuele misstanden en overtredingen op het vlak van arbeid.

De participanten hebben goed gebruik gemaakt van deze gelegenheid om hun ervaringen over wat zij zien en meemaken in de dagelijkse praktijk, te delen met de deskundigen van het ministerie. Vanuit deze praktijksituaties is de arbeidswetgeving aan hen uitgelegd, meldt de communicatie unit van AWJ. De deelnemers hebben aan het eind van de sessie te kennen gegeven dat met de verkregen inzichten, zij alerter en waakzamer zullen zijn op overtredingen van de arbeidswetgeving en op kinderarbeid, waarna zij dat kunnen doorspelen aan de Arbeidsinspectie.

De aangehoorde klachten zullen onder de aandacht worden gebracht van de Arbeidsinspectie die op haar beurt op onderzoek zal uitgaan. Aan het commissariaat is na de sessie, enkele exemplaren verstrekt van de twee gidsen over de arbeidswetgeving in Suriname, bundels van de  arbeidswetgeving en een aantal folders over de verschillende arbeidswetten. De bedoeling is dat de bestuursambtenaren deze inlezen om nog meer thuis te raken in de materie. De voorlichtingssessies zijn  verzorgd door de juristen van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken en deskundigen van de Nationale Commissie Kinderarbeid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May