Blinken: Oekraïne heeft 50% veroverde grondgebied heroverd
24 Jul, 06:50
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt tijdens een persconferentie in Jakarta, Indonesië. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, zei dat terwijl Oekraïne de helft van het grondgebied heeft heroverd dat Rusland aanvankelijk tijdens zijn invasie in beslag nam, Kiev een "zeer harde strijd" te wachten staat om meer terug te winnen.

"Het heeft al ongeveer 50% teruggenomen van wat aanvankelijk in beslag was genomen", zei Blinken zondag in een interview met CNN.

"Dit zijn nog relatief vroege dagen van het tegenoffensief. Het is zwaar", zei hij, eraan toevoegend: "Het zal de komende twee weken niet veel opleveren. We kijken nog steeds naar ik denk over enkele maanden."

Eind vorige maand werd president Volodymyr Zelensky geciteerd die zei dat de voortgang van het tegenoffensief tegen de Russische troepen "langzamer verliep dan gewenst".

Oekraïne heeft enkele dorpen in het zuiden heroverd en grondgebied rond de verwoeste stad Bakhmut in het oosten, maar heeft geen grote doorbraak gehad tegen de zwaar verdedigde Russische linies.

Op de vraag of Oekraïne in de VS gemaakte F-16 straaljagers zal krijgen, zei Blinken dat hij geloofde van wel. "En de belangrijkste focus ligt op ervoor te zorgen dat wanneer ze dat doen, ze goed zijn opgeleid, ze in staat zijn om de vliegtuigen te onderhouden en ze op een slimme manier te gebruiken."

Een coalitie van 11 landen zal in augustus in Denemarken beginnen met het trainen van Oekraïense piloten om met de F-16 straaljagers te vliegen, en in Roemenië zal een trainingscentrum worden opgezet.

Oekraïne heeft lang gepleit voor de door Lockheed Martin gemaakte F-16's, maar de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei vorige maand dat er geen definitief besluit was over het sturen van het vliegtuig door Washington. Amerikaanse functionarissen hebben geschat dat het minstens 18 maanden zou duren om de piloten te trainen en de vliegtuigen te leveren.

De Verenigde Staten heeft Oekraïne meer dan 41 miljard dollar aan militaire hulp gegeven sinds Rusland in februari 2022 binnenviel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May