India: Reddingswerkers bergen 27 lichamen van aardverschuiving
23 Jul, 20:43
foto
Personeel van de Indiase National Disaster Response Force zoekt naar slachtoffers op de plaats van een aardverschuiving in het dorp Irshalwadi in het district Raigad in de deelstaat Maharashtra. (Foto: AFP)


Honderden reddingswerkers hebben 27 dode lichamen geborgen tijdens een vierde dag van zoeken naar veel mensen die nog steeds vermist zijn nadat zware moessonregens een enorme aardverschuiving veroorzaakten in een dorp in het westen van India.

Er zijn nog steeds achtenzeventig mensen vermist sinds de aardverschuiving woensdagavond het dorp Irshalwadi trof in het district Raigadh, bijna 80 km van Mumbai, de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra.

Ten minste 17 van de 48 huizen in het dorp werden geheel of gedeeltelijk bedolven onder het puin, zeiden ambtenaren.

"We hebben tot nu toe 27 lichamen geteld en ongeveer 50 tot 60 mensen worden nog steeds vermist, maar er zijn meerdere uitdagingen voor reddingswerk op de locatie", vertelde Raigad- functionaris Yogesh Mhase zondag aan persbureau AFP.

De locatie op een heuvel en het ruige terrein belemmerden de inspanningen, zeiden functionarissen.

"We staan voor de enorme uitdaging dat we geen zwaar materieel kunnen dragen, daarom wordt alles handmatig gedaan", vertelde Pramod Kumar Singh van de National Disaster Response Force (NDRF) aan de lokale media ANI.

Vanaf de voet van de heuvel duurt het ongeveer 90 minuten om Irshalwadi te voet te bereiken. Neerslag en een dreiging van meer aardverschuivingen zorgden ervoor dat de reddingsoperatie 's nachts werd opgeschort, aldus het reddingsbureau.

Onder de doden waren vier kinderen, zei het persbureau Press Trust of India, eraan toevoegend dat 75 mensen zijn gered. Vier mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De weerafdeling van India plaatste Maharashtra onder alarm omdat de staat de afgelopen week werd geteisterd door onophoudelijke regenval. De lokale treindienst was op verschillende plaatsen verstoord, met water dat in stations en over sporen stroomde, meldden media.

Recordmoessonregens hebben de afgelopen drie weken meer dan 100 mensen gedood in Noord-India, zeiden functionarissen, omdat de stortbuien ervoor zorgden dat wegen instortten en huizen instortten.

India heeft regelmatig te maken met ernstige overstromingen tijdens het moessonseizoen, dat loopt van juni tot september en de meeste jaarlijkse regenval in Zuid-Azië met zich meebrengt. De regens zijn cruciaal voor door regen gevoede gewassen die tijdens het seizoen worden geplant, maar veroorzaken vaak grote schade.

Wetenschappers zeggen dat moessons grilliger worden als gevolg van klimaatverandering, wat leidt tot frequente aardverschuivingen en plotselinge overstromingen in het noorden van de Himalaya in India.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May