Cuba: Geen snelle oplossing voor verwoestende crisis
23 Jul, 14:50
foto
Mensen wachten in de rij om een winkel binnen te gaan in het centrum van Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


De economische groei van Cuba is dit jaar minder dan 2% en blijft 8 procentpunten onder het niveau van voor de pandemie, terwijl de productie in sectoren als landbouw, mijnbouw en productie verder achterbleef, zei minister van Economie Alejandro Gil zaterdag.

In een toespraak voor het parlement van het land zei Gil dat de primaire sector, die landbouw, mijnbouw en andere basisproductie omvat, met 34,9% was gedaald in vergelijking met 2019, terwijl de productie met 20% was gedaald. Een derde sector die diensten zoals toerisme, communicatie en onderwijs omvat, daalde met 4,9%.

Cuba, dat sterk afhankelijk is van voedsel, brandstof en andere invoer, geeft de Amerikaanse sancties en de pandemie van het coronavirus grotendeels de schuld van een daling van meer dan 50% van zijn exportinkomsten, die nodig zijn om invoer te kopen, terwijl het toegeeft dat marktgerichte hervormingen te traag verlopen in het land.

Gil zei dat de exportopbrengsten dit jaar tot nu toe US$ 1,3 miljard bedroegen, 35,7% van wat was verwacht, terwijl de import US$ 4,4 miljard bedroeg, ook ver onder de prognose van de Cubaanse regering.

De minister zei dat de inflatie dit jaar met 45% raasde, bovenop de stijging van 39% vorig jaar, een cijfer dat volgens veel economen het percentage onderschat, omdat het onvoldoende rekening houdt met een groeiende informele markt die wordt aangedreven door schaarste.

Cuba heeft zijn toevlucht genomen tot strengere prijscontroles om de inflatie te vertragen, met weinig succes tot nu toe, terwijl het toegeeft dat andere factoren de prijzen opdrijven, zoals lage productiviteit en output.

"Als er geen aanvoer en productie is, zullen we geen effectieve prijscontrole bereiken", zei Esteban Lazo Hernandez, de president van het Cubaanse parlement, tijdens een zitting eerder deze week.

Gil zei dat de crisis die de bewoners heeft verarmd, die hen ertoe bracht te protesteren en het land te verlaten,  "ingewikkeld" was, maar hij voegde eraan toe dat de regering aan oplossingen werkte.

"Het geleidelijke herstel van de Cubaanse economie heeft nog niet het vereiste tempo bereikt", zei hij. "De groei dit jaar is met 1,8% erg licht en ook asymmetrisch. In productieve sectoren komt het met andere woorden niet voor."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May