Lula binnenkort met tegenvoorstel Mercosur-handelsovereenkomst
20 Jul, 01:36
foto
De Franse president Emmanuel Macron spreekt met de vicepresident van Venezuela Delcy Rodriguez, de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, de Colombiaanse president Gustavo Petro en de Argentijnse president Alberto Fernandez, tijdens een bijeenkomst van de Europese Unie en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (EU-CELAC). (Foto via Reuters)





De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula Da Silva zei woensdag dat hij de Europese Unie binnen de komende twee of drie weken een tegenvoorstel zal sturen over de lang uitgestelde handelsovereenkomst met het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur.

Lula, die sprak na de tweedaagse EU-CELAC-top (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) in Brussel, zei dat Brazilië een antwoord heeft opgesteld dat nu wordt besproken door het Mercosur-blok, dat ook Argentinië, Paraguay en Uruguay omvat.

"Over twee tot drie weken zullen we het definitieve voorstel bij de Europese Unie indienen", zei Lula tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat hij geloofde dat de EU er "heel gemakkelijk" mee zou instemmen.

De EU en het Mercosur-blok hebben de onderhandelingen in 2019 afgerond, maar de deal is opgeschort vanwege bezorgdheid over de ontbossing in het Amazonegebied en de inzet van Brazilië voor maatregelen tegen klimaatverandering.

De vorig jaar gekozen Lula heeft beloofd het klimaatbeleid van zijn land te herzien.

De Commissie heeft voorgesteld een bijlage bij de overeenkomst te voegen om toezeggingen inzake ontbossing en andere duurzaamheidsgebieden te tonen en wacht op het antwoord van Mercosur.

In Brussel zei Lula dat hij "voor de eerste keer" optimistisch was dat beide partijen de overeenkomst later dit jaar zouden sluiten.

Hoewel de EU-CELAC-top een nieuw tijdperk markeerde van meer politieke en economische samenwerking tussen Europese, Latijns-Amerikaanse en Caribische leiders, werd de bijeenkomst vertroebeld door gekibbel over hoe de Russische oorlog in Oekraïne moest worden aangepakt.

De Braziliaanse leider irriteerde eerder dit jaar westerse landen toen hij suggereerde dat het Westen oorlog had "aangemoedigd" door Oekraïne te bewapenen.

Lula zei dat het nodig was voor landen om "Rusland en Oekraïne ervan te overtuigen dat vrede de juiste weg is".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May